Νέα ΚΑΠ: Περισσότερα χρήματα με λιγότερη γραφειοκρατία

Ριζικές αλλαγές έρχονται στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά το 2027, με στόχο τη στήριξη των αγροτών και την άρση περιπτώσεων περιορισμών που δυσκολεύουν την παραγωγή. Οι πληροφορίες που έρχονται από τις Βρυξέλλες και οι αναλύσεις οργανισμών δείχνουν πως η ΕΕ προσανατολίζεται σε μια πιο ευέλικτη και ρεαλιστική αγροτική πολιτική, που δίνει προτεραιότητα στη βιωσιμότητα και την οικονομική σταθερότητα των εκμεταλλεύσεων

Ουσιαστικά, η Ευρώπη φαίνεται να αναγνωρίζει πλέον ότι οι αγρότες έχουν ολοένα αυξανόμενες πραγματικές ανάγκες, και δεν πρέπει να επιβαρύνονται από την υπερβολική γραφειοκρατία και να τροποποιούν τις ανάγκες τους. Οι άμεσες ενισχύσεις θα διατηρηθούν, αλλά με διαφορετική κατανομή, δίνοντας προτεραιότητα σε όσους συμβάλλουν ενεργά στην επισιτιστική ασφάλεια και τη διατήρηση υγιών εκμεταλλεύσεων.

Οι μεσαίοι και μικροί παραγωγοί που αντιμετωπίζουν δυσκολίες θα έχουν πλέον μεγαλύτερη στήριξη, με τις επιδοτήσεις να κατευθύνονται στοχευμένα, αντί να συγκεντρώνονται σε λίγους και μεγάλους "παίκτες".

Μια από τις μεγαλύτερες αλλαγές είναι η απλοποίηση των διαδικασιών οι οποίες στοχεύουν στη μείωση της γραφειοκρατίας. Η νέα ΚΑΠ θα επιτρέπει στους αγρότες μεγαλύτερη αυτονομία στον τρόπο που καλλιεργούν, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να επιλέγουν τις καλύτερες πρακτικές για τις εκμεταλλεύσεις τους. Το ισχύον σύστημα των αυστηρών περιορισμών θα αντικατασταθεί από ένα πλαίσιο κινήτρων, που θα ανταμείψει όσους υιοθετούν βιώσιμες και αποτελεσματικές πρακτικές, αντί να επιβάλλει επιπλέον επιβαρύνσεις.

Ένα νέο σύστημα εθελοντικής αξιολόγησης θα δώσει στους αγρότες τη δυνατότητα να καταγραφούν μια φορά τα δεδομένα τους σχετικά με τη βιωσιμότητα των καλλιεργειών τους, που έχει ως στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας. Αυτή η νέα προσέγγιση στοχεύει στη μείωση της πολυπλοκότητας και στην παροχή καλύτερων εργαλείων διαχείρισης, επιτρέποντας στους παραγωγούς να επικεντρωθούν στην πραγματική τους δουλειά, που δεν είναι άλλη από την καλλιέργεια της γης και η διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας.

Στον τομέα του εμπορίου, η ΕΕ είναι πιο αυστηρή όσον αφορά τις εισαγωγές, ζητώντας την εφαρμογή ιδίων προτύπων για τα εισαγόμενα προϊόντα με αυτά που ισχύουν για τα ευρωπαϊκά. Αυτό σημαίνει αυστηρότερους ελέγχους σε θέματα όπως τα φυτοφάρμακα και η καλή διαβίωση των ζώων. Τέλος, ενισχύεται η προώθηση των ευρωπαϊκών προϊόντων, με στόχο να ενδυναμωθούν οι εξαγωγές και να βελτιωθεί η θέση των παραγωγών στις διεθνείς αγορές.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις