Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για την παρέμβαση Π3 – 70-1.5 «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων», στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ) 2023-2027. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους από τις 7 έως και τις 20 Μαρτίου, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Υποστήριξης της Παρέμβασης.
Η πρόσκληση έχει συνολικό προϋπολογισμό 47.247.080 ευρώ, με την ενίσχυση να χορηγείται ετησίως, ως αποζημίωση για την απώλεια εισοδήματος λόγω της διατήρησης μονάδων ζωικού κεφαλαίου αυτόχθονων φυλών.
Τα ποσά της ενίσχυσης
Η στήριξη αφορά κατόχους αυτόχθονων φυλών, με στόχο τη διατήρηση ή/και την αύξηση του αριθμού των ζώων, συμβάλλοντας έτσι στη βιοποικιλότητα και την αειφόρο ανάπτυξη.
Η ενίσχυση καταβάλλεται με βάση τις ακόλουθες αναλογίες Μονάδων Ζωικού Κεφαλαίου (ΜΖΚ):
Όπου, ισχύουν οι παρακάτω ισοδυναμίες:
*ένα βοοειδές ηλικίας άνω των δύο (2) ετών = 1 ΜΖΚ
*ένα προβατοειδές ή αιγοειδές άνω του ενός (1) έτους = 0,15 ΜΖΚ
*μία χοιρομητέρα = 0,5 ΜΖΚ
* ένα ιπποειδές άνω των έξι (6) μηνών = 1 ΜΖΚ
Το μέγιστο ύψος ενίσχυσης περιλαμβάνει και το κόστος εκτροφής αρσενικών ζώων αναπαραγωγής, με αναλογία 1 αρσενικό προς 15 θηλυκά, το οποίο ανέρχεται σε 23 ευρώ/ΜΖΚ. Αν δεν τηρείται η συγκεκριμένη αναλογία, η ενίσχυση μειώνεται αντίστοιχα.
Η διαδικασία υποβολής
Οι αιτήσεις στήριξης υποβάλλονται ηλεκτρονικά στον σύνδεσμο:🔗 https://p2.dikaiomata.gr/M1019/
Απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή είναι η ολοκλήρωση της ΕΑΕ 2024. Με την επιτυχή υποβολή, η αίτηση λαμβάνει μοναδικό κωδικό και ημερομηνία οριστικοποίησης.
Κριτήρια επιλεξιμότητας
Οι υποψήφιοι πρέπει να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:
- Να είναι κάτοχοι αυτόχθονων φυλών που απειλούνται με εξαφάνιση
- Να εκτρέφουν τα ζώα στις συγκεκριμένες περιοχές παρέμβασης
- Να διαθέτουν ζώα εγγεγραμμένα στο γενεαλογικό βιβλίο της φυλής
Τα κριτήρια πρέπει να τηρούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της δέσμευσης, ενώ η αίτηση περιλαμβάνει στοιχεία για τα ζώα (φυλή, αριθμός, ηλικία, φύλο), καθώς και στοιχεία του εκμεταλλευτή.
Η ενίσχυση αποτελεί κρίσιμο μέτρο για τη διατήρηση της γενετικής ποικιλότητας και την προστασία των απειλούμενων αυτόχθονων φυλών στην Ελλάδα.
* Δείτε ΕΔΩ την πρόσκληση
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις