Η παγκόσμια αγορά ελαιολάδου διανύει μια περίοδο έντονης αστάθειας, η οποία προκαλεί εύλογη ανησυχία στους παραγωγούς και επαγγελματίες του κλάδου. Οι τελευταίες τιμές χονδρικής, όπως καταγράφονται στην Ισπανία, την Ιταλία και την Ελλάδα, καταδεικνύουν πτωτικές τάσεις, οι οποίες αποδίδονται κυρίως στη βελτίωση των καιρικών συνθηκών και στην ενίσχυση της προσφοράς, ιδίως στην Ιβηρική χερσόνησο.
Στην Ισπανία, η τιμή του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου ανέρχεται στα 3,87 ευρώ/κιλό, μειωμένη κατά 0,84% σε διάστημα δέκα ημερών. Στην Ιταλία, η τιμή φθάνει τα 9,47 ευρώ/κιλό, με υποχώρηση της τάξης του 0,63%. Στην Ελλάδα, όπου οι πιέσεις είναι ηπιότερες, η τιμή διαμορφώνεται στα 4,17 ευρώ/κιλό, παραμένοντας σε στάσιμη τροχιά.
Ωστόσο, η πτώση των τιμών δεν συνιστά απαραιτήτως θετική εξέλιξη. Αντιθέτως, έρχεται σε μια στιγμή κατά την οποία η ευρωπαϊκή ελαιοπαραγωγή βρίσκεται αντιμέτωπη με νέες εξωγενείς προκλήσεις, κυρίως από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν πρόσφατα την επιβολή δασμών ύψους 20% στις εισαγωγές ευρωπαϊκού ελαιολάδου, μέτρο που έχει ήδη αρχίσει να προκαλεί αναστάτωση στις εξαγωγικές επιχειρήσεις και να επηρεάζει τις μεσοπρόθεσμες στρατηγικές τους.
Τιμές Εξαιρετικά Παρθένου και Παρθένου Ελαιολάδου ανά Χώρα (€/kg)
Χώρα | Έξτρα Παρθένο (€ / kg) | Παρθένο (€ / kg) | Λαμπάντε (€ / kg) |
---|---|---|---|
Ισπανία (Andalucia) | 3.54 | 3.10 | 3.04 |
Ιταλία | 9.47 | 6.82 | 2.54 |
Ελλάδα | 4.17 | 3.10 | 2.10 |
Τυνησία | 3.98 | - | 2.68 |
Πορτογαλία | 4.00 | 9.50 | 6.05 |
Τουρκία | 5.62 | 4.85 | 3.47 |
Λίβανος | 5.71 | 5.18 | 3.81 |
Στην Ιταλία, ορισμένες εταιρείες επιχείρησαν να αποθηκεύσουν αποθέματα εντός ΗΠΑ, ενώ στην Ισπανία που είναι από τις λίγες μεγάλες οικονομίες που πρότεινε μια συγκεκριμένη λύση για να αντιμετωπιστεί ο αντίκτυπος των νέων δασμών στις ΗΠΑ, προσφέροντας στις εταιρείες της ένα οικονομικό πακέτο δανείων και άμεση βοήθεια ύψους 14,1 δισ. ευρώ (15,54 δισ. δολάρια).
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να απαντήσει θεσμικά στις εμπορικές αυτές προκλήσεις, με την ελληνική κυβέρνηση να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και να ζητά συντονισμένες παρεμβάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας δήλωσε πρόσφατα πως η ελληνική οικονομία διαθέτει ανθεκτικότητα, ωστόσο τα προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως το ελαιόλαδο, δεν πρέπει να καταστούν όμηροι γεωπολιτικών εντάσεων.
Σε αυτό το πλαίσιο, η αγορά ελαιολάδου καλείται να κινηθεί ισορροπημένα μεταξύ της ανάγκης για ανταγωνιστικότητα και της προστασίας της ποιότητας και υπεραξίας των προϊόντων της. Η εύθραυστη ισορροπία μεταξύ παραγωγής, εμπορίου και γεωπολιτικής πίεσης καθιστά το επόμενο διάστημα καθοριστικό για την κατεύθυνση της αγοράς, τόσο σε επίπεδο τιμών όσο και σε επίπεδο εμπορικών σχέσεων με κρίσιμους εταίρους. Οι ελαιοπαραγωγοί και οι φορείς του τομέα καλούνται να προσαρμοστούν σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο περιβάλλον, όπου η ευελιξία, η καινοτομία και η συλλογική δράση αποτελούν απαραίτητα εφόδια για την επιβίωση και την πρόοδο.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις