Η μεταποίηση ελαιοκράμβης στην ΕΕ πέφτει σε χαμηλό τριών ετών

Την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2025, ο όγκος της μεταποίησης κραμβελαίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση μειώθηκε σε 10,2 εκατομμύρια τόνους - πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων τριών ετών. Σύμφωνα με την Oil World, είναι 0,7 εκατομμύρια τόνοι λιγότεροι σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Η μείωση της μεταποίησης προκάλεσε μείωση της παραγωγής κραμβέλαιου και κραμβάλευρου.

Οι βασικοί λόγοι αυτής της μείωσης ήταν το χαμηλό επίπεδο αποθεμάτων ελαιοκράμβης στην ΕΕ, η υψηλή τιμή αγοράς και η μείωση της ζήτησης ελαιοκράμβης από τους παραγωγούς βιοντίζελ. Αυτοί οι παράγοντες οδήγησαν σε μείωση της κερδοφορίας της μεταποίησης της ελαιοκράμβης, με αποτέλεσμα ορισμένες εταιρείες να αρχίσουν να επικεντρώνονται εκ νέου στη μεταποίηση της σόγιας.

Ως αποτέλεσμα, την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2025, η μεταποίηση σόγιας στην ΕΕ αυξήθηκε κατά 4%. Ωστόσο, η αύξηση περιορίστηκε από την ενεργό προσφορά φθηνών νοτιοαμερικανικών αλεύρων σόγιας στην ΕΕ, τα οποία κάλυψαν εν μέρει τη ζήτηση χωρίς την ανάγκη εγχώριας μεταποίησης.

Η κατανάλωση αλεύρων σόγιας στην ΕΕ αναμένεται να φθάσει το ρεκόρ των 33,3 εκατ. τόνων την περίοδο εμπορίας 2024/25 (Οκτώβριος-Σεπτέμβριος), 4,1 εκατ. τόνους περισσότερους από την προηγούμενη περίοδο. Η αύξηση της ζήτησης σόγιας έρχεται ταυτόχρονα με τη μείωση της κατανάλωσης κραμβάλευρου και ηλιόσπορου - κατά 1 εκατ. τόνους έκαστος.

Ειδικότερα, στη Γερμανία, κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2025, η χρήση αλεύρου σόγιας σε σύνθετες ζωοτροφές αυξήθηκε κατά 14%, ενώ η κατανάλωση κραμβάλευρου μειώθηκε κατά 4%.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις