Η ΕΕ σχεδιάζει νέα στρατηγική βιοοικονομίας για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας

Αυτή την εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ολοκλήρωσε τη δημόσια διαβούλευση σχετικά με τη νέα στρατηγική για τη βιοοικονομία που ετοιμάζεται να παρουσιάσει στο τέλος του έτους. Τώρα είναι η ώρα της κρίσης για τη λεπτομερή προετοιμασία αυτού του νέου οράματος της ΕΕ.

Μιλώντας σε εκδήλωση της Euractiv την περασμένη εβδομάδα, η Agata Kotkowska, η υπάλληλος της Επιτροπής που ασχολείται με τον φάκελο στο τμήμα περιβάλλοντος του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ, έδωσε μια πρόγευση του τι να περιμένουμε. Η κύρια εστίαση, είπε, είναι να αγκυρωθεί η βιοοικονομία στην προσπάθεια της Ευρώπης για ανταγωνιστικότητα και να θεωρηθεί «στρατηγικός μοχλός ανάπτυξης» που μπορεί να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα της ΕΕ. Θα βασιστεί στην πρώτη στρατηγική για τη βιοοικονομία που δημοσιεύθηκε το 2012 και επικαιροποιήθηκε για τελευταία φορά το 2018.

"Η Ευρώπη είναι σε καλή θέση για να ηγηθεί. Διαθέτουμε την επιστημονική αριστεία. Έχουμε το ταλέντο, έχουμε τη βιομηχανική τεχνογνωσία", δήλωσε στο ακροατήριο.

"Και έχουμε πολιτικές φιλοδοξίες για να είμαστε βιώσιμοι και να ηγηθούμε της καινοτομίας με βάση τη βιολογία παγκοσμίως. Και αυτός είναι ένας πολύ ανταγωνιστικός αναδυόμενος τομέας αυτή τη στιγμή. Η βιοοικονομία αποτελεί μέρος της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας- περισσότερες από 50 χώρες έχουν ήδη στρατηγικές".

Αυτές θα συνδεθούν με τους στόχους που απαριθμούνται στην έκθεση για την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης που διενήργησε ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι πέρυσι, είπε.
Αναβαθμισμένες στρατηγικές βιοοικονομίας

Τόσο οι ΗΠΑ όσο και το Ηνωμένο Βασίλειο αναβάθμισαν πρόσφατα τις στρατηγικές τους για τη βιοοικονομία το 2022, οι οποίες έλαβαν υπόψη τις νέες τεχνικές γονιδιωματικής στη γεωργία, τις πρωτεΐνες ζωοτροφών και τροφίμων από ζυμώσεις ακριβείας, καθώς και τις προόδους στη συνθετική βιολογία και τη βιοκατασκευή. Έκτοτε, ο τομέας της βιοοικονομίας στην Ευρώπη παροτρύνει την Επιτροπή να ακολουθήσει γρήγορα το παράδειγμά της με μια επικαιροποίηση.

Η βιοοικονομία αναφέρεται σε εκείνες τις βιομηχανίες που χρησιμοποιούν ανανεώσιμους βιολογικούς πόρους όπως φυτά, ζώα και μικροοργανισμούς για την παραγωγή τροφίμων, υλικών και ενέργειας.

Στοχεύει στη μετάβαση από την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και τους μη ανανεώσιμους πόρους σε ένα πιο βιώσιμο σύστημα βασισμένο στους βιολογικούς πόρους. Αυτό περιλαμβάνει τη χρήση αυτών των πόρων για τη δημιουργία προϊόντων βιολογικής προέλευσης, την ανάπτυξη βιοενέργειας και τη βελτίωση της παραγωγής τροφίμων και ζωοτροφών.

Ευρεία προσέγγιση

Οι ενδιαφερόμενοι φορείς που μίλησαν στην εκδήλωση της Euractiv τόνισαν την ανάγκη η στρατηγική να υιοθετήσει μια ευρεία προσέγγιση σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της βιοοικονομίας.

«Η βιοοικονομία είναι ένας πολύ διαφορετικός τομέας, ο οποίος παράγει προϊόντα που χρησιμοποιούνται σε διάφορους βιομηχανικούς τομείς - οι ενδιαφερόμενοι φορείς καλύπτουν ολόκληρη την αλυσίδα αξίας από την παραγωγή πρώτων υλών έως την παραγωγή νέων εφαρμογών και την προώθησή τους στην αγορά», δήλωσε ο Dirk Carrez, εκτελεστικός διευθυντής της κοινοπραξίας βιολογικών βιομηχανιών.

Ο Carrez μίλησε επίσης εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Βιοοικονομίας, μιας ομάδας 60 οργανώσεων που εκπροσωπούν 29 εκατομμύρια επαγγελματίες που παράγουν, χρησιμοποιούν ή μετατρέπουν ανανεώσιμες πρώτες ύλες σε προϊόντα.

«Επομένως, είναι σημαντικό η στρατηγική να καλύπτει όλες τις πτυχές - όχι μόνο τα προϊόντα, αλλά και όλους τους ενδιαφερόμενους από την προμήθεια πρώτων υλών έως τις νέες εφαρμογές», δήλωσε.

"Το ερώτημα είναι πραγματικά, πώς μπορεί η νέα στρατηγική για τη βιοοικονομία να μας βοηθήσει στη μετάβαση από μια οικονομία που βασίζεται περισσότερο στα ορυκτά προς μια πιο βιώσιμη οικονομία που βασίζεται στις ανανεώσιμες πρώτες ύλες. Και πώς μπορούμε να την ενισχύσουμε, ώστε η ευρωπαϊκή βιομηχανία μας να γίνει πιο αυτόνομη;"

Χάσμα πρώτων υλών

Μέχρι σήμερα, η στρατηγική της ΕΕ για τη βιοοικονομία έχει επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στην αξιοποίηση των ροών γεωργικών, δασικών και βιομηχανικών αποβλήτων. Ωστόσο, οι ενδιαφερόμενοι φορείς έχουν υποστηρίξει ότι η στρατηγική δεν δίνει αρκετή προσοχή στο σημαντικό κενό πρώτων υλών που πρέπει να καλυφθεί.

Σε συνάντηση υψηλού επιπέδου για τη στρατηγική για τη βιοοικονομία τον Μάιο, η Επίτροπος Περιβάλλοντος της ΕΕ Jessika Roswall ανέφερε ότι η Επιτροπή επιδιώκει να «αντανακλά τις ανάγκες και τις προσδοκίες των πολιτών, των εταιρειών, των γεωργών, των δασολόγων και άλλων ενδιαφερόμενων φορέων».

Η διαβούλευση ζήτησε από τους ενδιαφερόμενους φορείς να ενημερωθούν για νέους τύπους πρώτων υλών πέρα από τα γεωργικά υπολείμματα που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή βιοκαυσίμων ή χημικών ουσιών. Για παράδειγμα, ρωτά για νέες εγκαταστάσεις πολλαπλών χρήσεων που χρησιμοποιούν τεχνολογίες όπως η μικροβιακή μετατροπή για την αξιοποίηση νέων τύπων πρώτων υλών.

Δημιουργία ανθεκτικότητας

Ο John Brosnan, στέλεχος της βιοοικονομίας στην Irish Co-operative Organisation Society (ICOS), δήλωσε στην εκδήλωση της Euractiv ότι ο πρωτογενής τομέας, που παρέχει τις πρώτες ύλες, χαιρετίζει την ευρύτερη συμβολή που ζητείται στη στρατηγική.

«Η βιοοικονομία είναι ένα “και” και όχι ένα »ή". Μερικές φορές ακούω από άλλους πρωτογενείς παραγωγούς, “είναι αυτό ένας ανταγωνισμός για τη γη;”. Θα έλεγα ότι δεν είναι, είναι μια ευκαιρία να δημιουργηθεί ανθεκτικότητα για τους πρωτογενείς παραγωγούς και τους συνεταιρισμούς στη δική τους αλυσίδα αξίας", δήλωσε ο Brosnan.

Ο Richard Harrison, Διευθύνων Σύμβουλος της Ομάδας Φυτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Wageningen στην Ολλανδία, δήλωσε ότι θα ήθελε να δει τη στρατηγική να αντιμετωπίζει τις ανησυχίες σχετικά με τις εισαγόμενες πρώτες ύλες. "Αυτή τη στιγμή δεν παράγουμε αρκετή βιομάζα στην Ευρώπη για να ικανοποιήσουμε τις τρέχουσες επιθυμίες μας για τις τρέχουσες απαιτήσεις μας. Έτσι, εισάγουμε πολλά, με τη μορφή σόγιας, κακάο, σόγια, καφέ, φοινικέλαιο, και πολλά από αυτά δεν είναι απαραίτητα πηγές βιώσιμης παραγωγής".

Η Jessika van Leeuwen, ολλανδή ευρωβουλευτής της κεντροδεξιάς ομάδας του ΕΛΚ που συμμετέχει στην επιτροπή γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δήλωσε ότι η στρατηγική θα πρέπει να αποτελέσει ευκαιρία για επανεξέταση της γεωργικής πολιτικής της ΕΕ.

Χωρίς γεωργία, χωρίς βιοοικονομία

"Χωρίς γεωργία, δεν υπάρχει βιοοικονομία. Αυτό που θα ήθελα να δω είναι πρόοδος, αλλά υπάρχει καθυστέρηση εδώ και αρκετό καιρό - και το διαβάσαμε αυτό στην έκθεση Ντράγκι - επειδή εστιάζουμε στο «λιγότερο» στην Ευρώπη. Λιγότερες εκπομπές, λιγότερα ζώα, λιγότερη χρήση χημικών ουσιών. Και βέβαια, αυτό καθοδηγείται από μια ιδεολογία ή μια απαισιόδοξη κοσμοθεωρία, όπου χρησιμοποιούμε την τεχνολογία ως ένα είδος γρήγορης λύσης στα προβλήματα που βλέπουμε".

Αλλά πρόσθεσε: «Στην πραγματικότητα, τώρα, και νομίζω ότι αυτό είναι ένα θετικό σημάδι, αναδύεται αυτή η νέα βιομηχανία βιοοικονομίας, η οποία δείχνει ότι δεν χρειάζεται να επιλέξουμε μεταξύ του πράσινου και της προόδου».

Η νέα στρατηγική για τη βιοοικονομία αναμένεται να παρουσιαστεί στα τέλη Νοεμβρίου στην Κοπεγχάγη της Δανίας, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ μέχρι το τέλος του έτους.

Η Sonja Canger, σύμβουλος για θέματα γεωργίας και τροφίμων στη μόνιμη αντιπροσωπεία της Δανίας στην ΕΕ, δήλωσε στην εκδήλωση του Euractiv ότι, αν και το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών για το θέμα αυτό θα γίνει μετά την προεδρία της, ως κυβέρνηση, η Δανία επιθυμεί ιδιαίτερα να δει τη στρατηγική να συνδέεται με τους κλιματικούς στόχους.

«Από την άποψη της Δανίας, είναι σημαντικό η στρατηγική να περιλαμβάνει ολόκληρη την αλυσίδα αξίας με βάση τη βιολογία, συμπεριλαμβανομένης της υγείας, της μικροβιολογίας, των τροφίμων και του τομέα των συστατικών, καθώς και των υπηρεσιών οικοσυστήματος», δήλωσε ο Canger.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις