Η τελευταία έκθεση του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (IOC), που αντιστοιχεί στο διάστημα Μαΐου-Ιουνίου 2025, παρουσιάζει μια μικτή εικόνα για τον παγκόσμιο τομέα του ελαιολάδου, με φως και σκιές που επηρεάζουν άνισα τους διάφορους τομείς δραστηριότητας.
Τα στοιχεία του IOC για τους οκτώ μήνες της περιόδου εμπορίας 2024/25 αντικατοπτρίζουν μια σύνθετη πραγματικότητα: το ελαιόλαδο ανακτά την εξέχουσα θέση του στο παγκόσμιο εμπόριο, χωρίς όμως να εξασφαλίζει ακόμη την κερδοφορία για πολλούς παραγωγούς. Εν τω μεταξύ, οι επιτραπέζιες ελιές αντιμετωπίζουν μια πιο δύσκολη κατάσταση, με μειώσεις σε όλους τους τομείς, εκτός από την Ισπανία.
Το ελαιόλαδο επιστρέφει στην ανάπτυξη σε βασικές αγορές
Μεταξύ Σεπτεμβρίου 2024 και Απριλίου 2025, οι εισαγωγές ελαιολάδου παγκοσμίως αυξήθηκαν κατά 8,7%, φθάνοντας σε όγκο 483.330 τόνων. Η αύξηση αυτή σημειώθηκε σε στρατηγικές αγορές όπως η Αυστραλία (82,2%) με 20.870 τόνους, η Κίνα (72,2%) με 13.695 τόνους, ο Καναδάς (24,7%) με 36.178 τόνους και οι ΗΠΑ (16,8%), οι οποίες εισήγαγαν 236.204 τόνους ελαιολάδου.
Μόνο στη Βραζιλία, την Ιαπωνία και το σύνολο των χωρών εκτός ΕΕ οι αγορές του προϊόντος αυτού μειώθηκαν κατά 19,5%, 8,7% και 5,2%, αντίστοιχα, καταγράφοντας όγκο αγορών 38.120 τόνων, 17.818 τόνων και 120.445 τόνων.
Η ανάκαμψη αυτή υποδηλώνει την αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος των καταναλωτών, που υποστηρίζεται από τη σταθερότητα των τιμών και τη μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση σχετικά με τα οφέλη του EVOO στη διατροφή.
Οι εισαγωγές επιτραπέζιων ελιών μειώνονται
Αντίθετα, η έκθεση της IOC δείχνει ότι οι διεθνείς εισαγωγές επιτραπέζιων ελιών μειώθηκαν κατά 16% σε 276.317 τόνους, επηρεάζοντας σχεδόν όλους τους μεγάλους εξαγωγείς.
Οι πιο αξιοσημείωτες μειώσεις αφορούσαν την Αίγυπτο, 37,6% (48.568 τόνοι), την Αργεντινή, 19,2% (49.972 τόνοι), το Μαρόκο, 8,8% (27.949 τόνοι) και την Ελλάδα, 5,7%, σε σύνολο 35.562 τόνων.
Ωστόσο, η Ισπανία έσπασε την τάση με αύξηση 1,6%, φτάνοντας τους 48.285 τόνους, γεγονός που της επιτρέπει να εδραιώσει την τρίτη θέση της συνολικά (μερίδιο 17,5%), πίσω από την Αργεντινή (18,1%) και την Αίγυπτο (17,6%) και μπροστά από την Ελλάδα (12,9%) και το Μαρόκο (10,1%).
Αυτή η μικρή πρόοδος είναι ακόμη πιο πολύτιμη σε ένα γενικό πλαίσιο πτώσης και ενισχύει τον ανταγωνιστικό ρόλο της Ισπανίας σε αυτόν τον τομέα, χάρη στη διαφοροποίηση των αγορών της και την αναγνωρισμένη ποιότητα των προϊόντων της.
Απότομη πτώση των τιμών του EVOO στην πηγή
Παρά τη βελτίωση αυτή στο διεθνές εμπόριο, οι τιμές στην πηγή για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο έχουν υποστεί μια ιστορική πτώση, ιδίως στην Ισπανία και την Ελλάδα, όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία. Έτσι, στη Jaén, το παγκόσμιο επίκεντρο της παραγωγής, η μέση τιμή την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου ήταν 338,5 €/100 kg, 57% χαμηλότερη από ό,τι πριν από ένα χρόνο, ενώ στα Χανιά (Ελλάδα) μειώθηκε κατά 51% στα 360 €/100 kg.
Από την άλλη πλευρά, μόνο η Ιταλία (Μπάρι) διατηρεί κάποια σταθερότητα στις τιμές της, οι οποίες κυμαίνονται γύρω στα 970 €/100 kg (+0,5%).
Αυτή η ανισορροπία μεταξύ της ζήτησης από το εξωτερικό και των τιμών στην πηγή ανησυχεί ολόκληρο τον τομέα, καθώς θέτει σε κίνδυνο την οικονομική βιωσιμότητα πολλών εκμεταλλεύσεων, ιδίως σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από την αύξηση του κόστους και την κλιματική αβεβαιότητα.
Με την επόμενη περίοδο στον ορίζοντα, είναι πλέον καιρός να περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί η διεθνής ζήτηση και, κατά συνέπεια, να εκτιμήσουμε ποια μέτρα μπορούν να ληφθούν για τη σταθεροποίηση των τιμών στην πηγή και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελαιώνα.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις