Βιετνάμ και Ινδονησία υπογράψουν συμφωνία για το εμπόριο ρυζιού

Το Βιετνάμ θα υπογράψει σύντομα συμφωνία με την Ινδονησία για την ενίσχυση των μακροπρόθεσμων εξαγωγών ρυζιού, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η κυβέρνηση του Βιετνάμ, έπειτα από απότομη πτώση των εξαγωγών στο πρώτο εξάμηνο του έτους.

Η ανακοίνωση έγινε λίγες ώρες μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού του Βιετνάμ, Pham Minh Chinh, με τον πρόεδρο της Ινδονησίας, Prabowo Subianto, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των BRICS στη Βραζιλία.

Η Ινδονησία αποτελεί μια από τις βασικές αγορές για το ρύζι του Βιετνάμ, ωστόσο οι αποστολές κατά το πρώτο εξάμηνο του 2025 κατρακύλησαν κατά 97%, φτάνοντας μόλις τους 19.000 μετρικούς τόνους.

Το Βιετνάμ είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας ρυζιού στον κόσμο, μετά την Ινδία και την Ταϊλάνδη, αλλά η Ινδονησία περιόρισε τις εισαγωγές της, εν μέρει λόγω υψηλών εγχώριων αποθεμάτων.

Η κυβέρνηση του Βιετνάμ ανέφερε ότι η συμφωνία εμπορίου ρυζιού θα συμβάλει σε μακροπρόθεσμες και βιώσιμες εξαγωγές ρυζιού για το Βιετνάμ και θα «εξασφαλίσει την επισιτιστική ασφάλεια της Ινδονησίας».

Κατά τη συνάντηση, ο πρωθυπουργός Chinh δήλωσε επίσης ότι θα δώσει εντολή στο υπουργείο Εμπορίου του Βιετνάμ να συνεργαστεί με τις ινδονησιακές αρχές για την περαιτέρω άρση εμποδίων στις αγορές των δύο χωρών.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις