Η παγκόσμια παραγωγή ζωικών προϊόντων αναμένεται να αυξηθεί κατά 14% την επόμενη δεκαετία

Η παγκόσμια παραγωγή ζωικής γεωργίας, συμπεριλαμβανομένων των θαλασσινών, θα αυξηθεί κατά 14% τα επόμενα 10 χρόνια καθώς αναμένεται ότι οι άνθρωποι παγκοσμίως θα καταναλώνουν περισσότερα ζωικά προϊόντα, με την αύξηση να προβλέπεται στο 6% ανά κάτοικο.

Αυτή η πρόβλεψη έχει γίνει από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) και τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (OECD) σε μια έκθεση για την μελλοντική παραγωγή τροφίμων και τη ζήτηση τροφίμων μέχρι το 2034.

Η κατανάλωση ζωικών προϊόντων θα αυξηθεί, ιδιαίτερα σε αναπτυσσόμενες χώρες με αυξανόμενη ευημερία. Ωστόσο, αυτή η κατανάλωση θα παραμείνει υψηλότερη στις χώρες με υψηλό εισόδημα. Στις φτωχότερες περιοχές, η κατανάλωση ζωικών προϊόντων θα παραμείνει χαμηλή.

Αναμένεται ότι τα επόμενα 10 χρόνια, η κατανάλωση κρέατος, ψαριών και γαλακτοκομικών προϊόντων θα αυξηθεί κατά 13%. Όπως και στην κατανάλωση ανά κάτοικο, η αύξηση αναμένεται κυρίως σε χώρες μεσαίου εισοδήματος, όπου τόσο ο πληθυσμός όσο και η ευημερία αυξάνονται σημαντικά.

Σε αυτές τις χώρες, το ήμισυ της αύξησης οφείλεται στην αύξηση του πληθυσμού, ενώ το άλλο ήμισυ στην αύξηση της κατανάλωσης ανά κάτοικο. Στις φτωχές χώρες, η κατανάλωση ανά κάτοικο δεν θα αυξηθεί, αλλά η συνολική κατανάλωση θα αυξηθεί ως αποτέλεσμα της αύξησης του πληθυσμού.

Ένα ακόμη εντυπωσιακό στοιχείο της ανάλυσης είναι η αυξανόμενη μεταφορά τροφίμων. Σε 10 χρόνια, το 22% όλων των θερμίδων που καταναλώνονται θα εισάγεται από το εξωτερικό. Η ανάγκη για μεταφορά αυξάνεται επομένως επειδή η παραγωγή λαμβάνει όλο και περισσότερο χώρα μακριά από τον τόπο κατανάλωσης. Οι συγγραφείς της έκθεσης τονίζουν ότι αυτό αυξάνει μόνο τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας.

Η αυξημένη παραγωγή επιτυγχάνεται εν μέρει μέσω της αύξησης της παραγωγικότητας ανά ζώο και ανά εκτάριο. Οι νέες τεχνολογίες, αλλά και οι κεφαλαιουχικές επενδύσεις καθώς και η πιο εντατική χρήση λιπασμάτων και συμπληρωματικών ζωοτροφών, ιδιαίτερα στις μεσαίου μεγέθους χώρες, θεωρούνται οι βασικοί παράγοντες αυτής της αύξησης. Ωστόσο, αναμένεται επίσης η επέκταση της γεωργικής γης, ιδιαίτερα στην Αφρική και τη Νότια Ασία, όπου η πρόσβαση σε σύγχρονες τεχνολογίες παραμένει περιορισμένη.

Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από την πρωτογενή γεωργία αναμένεται να αυξηθούν κατά 6%. Αυτό είναι λιγότερο από την αύξηση της παραγωγής. Οι εκπομπές ανά κιλό προϊόντος θα μειωθούν. Ταυτόχρονα, οι ειδικοί πιστεύουν ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης. Αν εφαρμοστούν διαθέσιμες μέθοδοι χαμηλών εκπομπών, είναι δυνατή μια αύξηση της παραγωγικότητας κατά 15% σε συνδυασμό με μείωση των εκπομπών κατά 7%. 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις