Η πορεία του κλάδου της οινοποιίας στην Ιταλία



Η πορεία του κλάδου της οινοποιίας στην Ιταλία κινείται με ρυθμούς που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν έως και εντυπωσιακοί, δεδομένης μάλιστα της κρίσης στην οποία βρί-σκεται η ιταλική οικονομία.

Συγκεκριμένα, στο χρονικό διάστημα 2008—έτος έναρξης της οικονομικής κρίσης— μέχρι και το 2013, ο κύκλος εργασιών των εταιρειών του εν λόγω κλάδου αυξήθηκε σωρευτικά κατά 24,9%. Ως εικός, οι συνεχείς αυξήσεις του κύκλου εργασιών αποτελούν στοιχείο εγγύησης της εργασιακής σταθερότητας και της ενδυνάμωσης του κλάδου.

Σύμφωνα με μελέτη που εκπόνησε η τράπεζα Mediobanca σε 111 παραγωγικές επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 25 εκ. ευρώ, η πλειοψηφία των επιχειρήσεων (92%) προβλέπει άνοδο ή σταθερότητα των εξαγωγών και για το 2014. Επιπλέον, η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα, ότι το μεγαλύτερο μερίδιο του τζίρου του κλάδου προέρχεται από τους συνεταιρισμούς και ακολουθούν οι ανώνυμες εταιρείες (SPA) και οι εταιρείες περιορισμένης ευθύνης (SRL).

Ο αυξημένος κύκλος εργασιών οφείλεται, σε σημαντικό βαθμό, στις εξαγωγές, οι οποίες καταγράφουν μια μέση αύξηση, για το διάστημα 2008-2013, της τάξεως του 6,78%. Συγκεκριμένα, για το 2013, εκτιμάται ότι η αύξηση του κύκλου εργασιών (+4,75%), προήλθε κατά 1,8% από την εγχώρια αγορά και κατά 7,7% από τις διεθνείς πωλήσεις ενώ ο αντί-στοιχος ρυθμός αύξησης στο σύνολο του κλάδου των τροφίμων και ποτών ήταν +0,3%. Αξίζει να συγκρατηθεί, ότι τη μεγαλύτερη αύξηση των εξαγωγών, για το 2013, κατέγραψε ο τομέας των αφρωδών οίνων, με ρυθμούς μεγαλύτερους του 10%.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις