Η κατανάλωση ζωικών προϊόντων στον κόσμο θα αυξηθεί. Αυτό συνοδεύεται από αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής ζωικών προϊόντων (συμπεριλαμβανομένων των ψαριών, των θαλασσινών και των φυκιών) κατά 14% τα επόμενα 10 χρόνια. Αυτό αναφέρεται στην τελευταία έκθεση για τη μελλοντική παραγωγή και ζήτηση τροφίμων από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) και τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
Σύμφωνα με την έκθεση, η κατανάλωση κρέατος, ψαριών και γαλακτοκομικών προϊόντων θα αυξηθεί κατά 13% τα επόμενα 10 χρόνια. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι θα αυξηθεί κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου ο πλούτος και ο πληθυσμός αυξάνονται. Σε γενικές γραμμές, ωστόσο, η κατανάλωση θα παραμείνει υψηλότερη στις χώρες με υψηλό εισόδημα. Στις φτωχότερες περιοχές του κόσμου, θα παραμείνει χαμηλή.
Οι συντάκτες της έκθεσης καταλήγουν επίσης στο συμπέρασμα ότι ο όγκος των μεταφορών τροφίμων θα αυξηθεί. Έτσι, σε 10 χρόνια, το 22% του συνόλου των θερμίδων που καταναλώνονται θα είναι εισαγόμενες. Κατά συνέπεια, η ανάγκη για μεταφορές θα αυξηθεί, καθώς η παραγωγή θα απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τον τόπο κατανάλωσης. Σε αυτό το πλαίσιο, τονίζεται η σημασία της διεθνούς συνεργασίας.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η αύξηση της ζωικής παραγωγής θα επιτευχθεί εν μέρει με την αύξηση της παραγωγικότητας ανά ζώο και ανά εκτάριο. Ως κύριες κινητήριες δυνάμεις αναφέρονται οι νέες τεχνολογίες, καθώς και οι επενδύσεις κεφαλαίου και η εντατικότερη χρήση λιπασμάτων και πρόσθετων ζωοτροφών.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις