Η νέα περίοδος συγκομιδής ελιάς 2025/26 ξεκίνησε στην Ιταλία με σαφή ανάκαμψη σε σχέση με το 2024, μια χρονιά που σημαδεύτηκε από την ξηρασία.
Σύμφωνα με την κοινή ανάλυση των Unaprol, Coldiretti και Foa Italia, η εθνική παραγωγή ελαιολάδου θα μπορούσε να φτάσει τους 300.000 τόνους, γεγονός που θα σήμαινε αύξηση κατά 30% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο. Ωστόσο, πρόκειται για αρχικές προβλέψεις που εξακολουθούν να εξαρτώνται από την κλιματική εξέλιξη τις επόμενες εβδομάδες.
Ο νότος, κινητήρας ανάπτυξης
Οι καλύτερες προοπτικές εντοπίζονται στο Μετζοτζόρνο, όπου αναμένεται αύξηση της παραγωγής μεταξύ 30% και 40%, χάρη στις καλοκαιρινές βροχές που κατάφεραν να σώσουν την ανθοφορία που είχε πληγεί την άνοιξη. Μόνο η Απουλία και η Καλαβρία θα συνεισφέρουν περισσότερο από 60% της εθνικής παραγωγής.
Αντίθετα, η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη σε άλλες περιοχές, όπως ο βορράς της Ιταλίας, όπου προβλέπεται πτώση κατά 40% λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων, ενώ στο κέντρο παρουσιάζεται ένα ανομοιογενές σκηνικό, με μέσες μειώσεις της τάξης του 10% με 15%.
Ιχνηλασιμότητα σε χρόνο ρεκόρ
Αξίζει να σημειωθεί ότι η φετινή καμπάνια ξεκινά με ένα ιστορικό μέτρο διαφάνειας. Ένα διάταγμα που προωθήθηκε από τις Coldiretti και Unaprol καθιερώνει την υποχρέωση καταγραφής των κινήσεων ελαιοκάρπου εντός το πολύ έξι ωρών από την αγορά τους, χωρίς καμία διακοπή.
Με αυτή τη νομοθεσία, «κλείνει οριστικά η εποχή των ελιών χωρίς όνομα και χωρίς προέλευση», διαβεβαιώνει ο Νταβίντ Γκρανιέρι, εθνικός αντιπρόεδρος της Coldiretti και πρόεδρος της Unaprol, ο οποίος υπογραμμίζει ότι η αύξηση της παραγωγής δεν πρέπει να επισκιάσει την ανάγκη επενδύσεων σε υποδομές, έρευνα και καινοτομία που θα εγγυηθούν την ανθεκτικότητα της ιταλικής ελαιοκαλλιέργειας απέναντι στις κλιματικές προκλήσεις.
Ένα στρατηγικό κεφάλαιο του Made in Italy
Ο ιταλικός ελαιοκομικός τομέας αποτελεί τη μεγαλύτερη κληρονομιά βιοποικιλότητας ελιάς στον κόσμο και έναν από τους πυλώνες του αγροδιατροφικού τομέα. Σήμερα περιλαμβάνει 400.000 ενεργές εκμεταλλεύσεις, 250 εκατομμύρια ελαιόδεντρα και 533 αυτόχθονες ποικιλίες.
Όσον αφορά τις πιστοποιήσεις ποιότητας, η χώρα κατέχει την ευρωπαϊκή πρωτοκαθεδρία, διαθέτοντας ΠΟΠ και 7 ΠΓΕ, τον υψηλότερο αριθμό πιστοποιημένων έξτρα παρθένων ελαιολάδων —έναν θησαυρό που η Ιταλία φιλοδοξεί να υπερασπιστεί με αυστηρότερους κανόνες και μεγαλύτερη αναγνώριση στις διεθνείς αγορές.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις