Η παγκόσμια αγορά αλεύρου βύνης σίτου αναμένεται να φθάσει τα 69,17 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2033

Η παγκόσμια αγορά αλεύρου βυνοποιημένου σίτου αναμένεται να φτάσει τα 69,17 δισ. δολάρια έως το 2033, σύμφωνα με έκθεση της Renub Research, αυξημένη από τα 41,22 δισ. δολάρια το 2024, με μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 5,92% την περίοδο 2025-2033. Η άνοδος αυτή αποδίδεται στη στροφή των καταναλωτών προς πιο υγιεινά και φυσικά προϊόντα, στη ζήτηση για συστατικά χωρίς πρόσθετα («clean-label»), στην ανάπτυξη των έτοιμων και εύχρηστων τροφίμων και στην αυξανόμενη δημοτικότητα της χειροποίητης αρτοποιίας.

Το βυνοποιημένο αλεύρι σίτου, που παράγεται από βλαστημένους, αποξηραμένους και αλεσμένους κόκκους σίτου, περιέχει φυσικά ένζυμα όπως η αμυλάση, τα οποία βελτιώνουν τη ζύμωση της ζύμης, τη γεύση, την υφή και τον όγκο των προϊόντων αρτοποιίας. Αυτά τα χαρακτηριστικά το καθιστούν ιδιαίτερα περιζήτητο στις βιομηχανίες αρτοποιίας και επεξεργασίας τροφίμων.

Η ανάπτυξη της αγοράς καθοδηγείται από τρεις βασικούς παράγοντες:

* Αυξανόμενη ζήτηση για φυσικά, καθαρά συστατικά – οι καταναλωτές προτιμούν προϊόντα χωρίς τεχνητά πρόσθετα ή συντηρητικά.

* Άνοδος κατανάλωσης προϊόντων αρτοποιίας – το αλεύρι βυνοποιημένου σίτου βελτιώνει τη ζύμωση, τη γεύση και την υφή, αποτελώντας βασικό συστατικό για επαγγελματίες και χειροτέχνες αρτοποιούς.

* Επέκταση των έτοιμων και «convenience» τροφίμων – συμβάλλει στη διατήρηση υγρασίας, μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και καλύτερη γεύση στα έτοιμα προϊόντα.

Ωστόσο, η αγορά αντιμετωπίζει προκλήσεις όπως περιορισμένη διάρκεια ζωής, ευαισθησία στις συνθήκες αποθήκευσης και υψηλό κόστος παραγωγής λόγω της πολύπλοκης διαδικασίας βυνοποίησης.

Σε περιφερειακό επίπεδο, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο ηγούνται της ανάπτυξης λόγω της ζήτησης για ποιοτικά και βιώσιμα προϊόντα αρτοποιίας, ενώ η Ινδία και η Σαουδική Αραβία καταγράφουν αυξανόμενη κατανάλωση θρεπτικών, λειτουργικών τροφίμων. Επενδύσεις, όπως η συνεργασία Heineken – Soufflet Malt για νέα μονάδα στη Νότια Αφρική, υπογραμμίζουν την παγκόσμια δυναμική του κλάδου.

Στο μέλλον, η αγορά αναμένεται να συνεχίσει την ανοδική της πορεία, καθώς συνδυάζει τρεις μεγάλες τάσεις της εποχής: υγεία, ευκολία και βιωσιμότητα, καθιστώντας το βυνοποιημένο αλεύρι σίτου βασικό συστατικό για τη σύγχρονη βιομηχανία τροφίμων και αρτοποιίας.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις