Η κορινθιακή σταφίδα, ένα από τα πιο ιστορικά και εξαγώγιμα προϊόντα της Πελοποννήσου –και ιδιαίτερα της Ηλείας– βρίσκεται αντιμέτωπη με μία από τις δυσκολότερες περιόδους της ιστορίας της. Η σταδιακή μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων, οι συχνές κλιματικές μεταβολές, η παρατεταμένη ξηρασία και οι χαμηλές τιμές των προηγούμενων ετών έχουν οδηγήσει σε σημαντική πτώση της παραγωγής. Πολλοί παραγωγοί εγκατέλειψαν τη σταφιδοκαλλιέργεια ή στράφηκαν σε εναλλακτικές καλλιέργειες, αναζητώντας μεγαλύτερη σταθερότητα και εισόδημα.
Παρά τη φετινή βελτίωση της τιμής στα 2,60 ευρώ το κιλό, η ανησυχία για το μέλλον του προϊόντος παραμένει έντονη. Οι παραγωγοί επισημαίνουν την ανάγκη για στοχευμένες παρεμβάσεις, καλύτερη οργάνωση και ουσιαστική στήριξη από την Πολιτεία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε η σταφίδα να παραμείνει βιώσιμη και ελκυστική για τις επόμενες γενιές.
Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Σοπίου και σταφιδοπαραγωγός, Λευτέρης Σταυρόπουλος, ανέφερε σύμφωνα με το ertnews.gr ότι «η φετινή χρονιά είναι πολύ καλή παραγωγικά» και πως «έχει ήδη μαζευτεί το 50 με 60% των εκτάσεων». Παρότι χαρακτήρισε ικανοποιητική την τιμή των 2,60 ευρώ το κιλό, υπογράμμισε ότι η ιδανική τιμή θα έπρεπε να φτάνει τα 3 ευρώ, καθώς «έχουν μειωθεί 60 με 70% οι επιδοτήσεις».
Ανάλογη είναι και η άποψη του προέδρου της ΟΑΣΗ και σταφιδοπαραγωγού, Θανάση Βομπίρη, ο οποίος σημειώνει ότι «η φετινή τιμή επιτρέπει την κάλυψη του κόστους παραγωγής, αλλά για να μπορέσουμε να ζήσουμε αξιοπρεπώς και να καλύψουμε παλαιές υποχρεώσεις, η τιμή θα έπρεπε να είναι στα 3 ευρώ».
Οι παραγωγοί της Ηλείας και των υπόλοιπων σταφιδοπαραγωγικών περιοχών ζητούν ουσιαστική στήριξη, τόσο οικονομική όσο και θεσμική, ώστε να εξασφαλιστεί η συνέχεια μιας καλλιέργειας που έχει βαθιές ρίζες στην τοπική ιστορία και παράδοση. Η κορινθιακή σταφίδα δεν αποτελεί απλώς ένα αγροτικό προϊόν, αλλά κομμάτι της πολιτιστικής ταυτότητας της Πελοποννήσου – και η διάσωσή της είναι υπόθεση εθνικής σημασίας.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις