Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ήρε τους δασμούς σε περισσότερα από 200 προϊόντα διατροφής, συμπεριλαμβανομένων βασικών αγαθών όπως ο καφές, το βόειο κρέας, οι μπανάνες και ο χυμός πορτοκαλιού, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών των Αμερικανών καταναλωτών για τις υψηλές τιμές, σύμφωνα με το Reuters.
Οι νέες εξαιρέσεις, που τέθηκαν σε ισχύ την περασμέμνη εβδομάδα, αποτελούν μια απότομη ανατροπή της πολιτικής του Τραμπ, ο οποίος επί μακρόν υποστήριζε ότι οι υψηλοί εισαγωγικοί δασμοί που επέβαλε νωρίτερα φέτος δεν συμβάλλουν στον πληθωρισμό. Όταν ρωτήθηκε για τους δασμούς, ο Αμερικανός ηγέτης είπε ότι «σε ορισμένες περιπτώσεις» μπορεί να αυξήσουν τις τιμές, ενώ υποστήριξε ότι συνολικά οι ΗΠΑ έχουν «ουσιαστικά μηδενικό πληθωρισμό».
Οι εξαιρέσεις περιλαμβάνουν προϊόντα που οι Αμερικανοί αγοράζουν τακτικά για οικιακή κατανάλωση, πολλά από τα οποία έχουν σημειώσει διψήφιες αυξήσεις τιμών μέσα στη χρονιά. Η λίστα περιλαμβάνει περισσότερα από 200 προϊόντα, από πορτοκάλια, μούρα ακάι και πιπεριές έως κακάο, πρόσθετα τροφίμων και λιπάσματα. Σε ανακοίνωσή του, ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι η απόφαση ελήφθη αφού «ο Πρόεδρος σημείωσε σημαντική πρόοδο στην εξασφάλιση μιας πιο αμοιβαία επωφελούς εμπορικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών μας».
Η ανακοίνωση ανέφερε επίσης ότι ο Τραμπ αποφάσισε να εξαιρέσει ορισμένα προϊόντα από τους δασμούς επειδή δεν καλλιεργούνται ή δεν μεταποιούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η απόφαση επηρεάστηκε επίσης από τις πρόσφατες εμπορικές και επενδυτικές συμφωνίες μεταξύ των ΗΠΑ και άλλων χωρών.
Πώς έχουν αλλάξει οι τιμές στις Ηνωμένες Πολιτείες μέσα στη χρονιά;
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, έως τον Σεπτέμβριο, οι τιμές του βοείου κρέατος αυξήθηκαν σχεδόν κατά 13% και των μπριζολών σχεδόν κατά 17% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση τιμών σε αυτά τα προϊόντα εδώ και περισσότερα από τρία χρόνια.
Αν και οι ΗΠΑ είναι μεγάλος παραγωγός βοείου κρέατος, οι επίμονες ελλείψεις ζωικού κεφαλαίου έχουν διατηρήσει τις τιμές του κρέατος σε υψηλά επίπεδα τα τελευταία χρόνια. Οι τιμές της μπανάνας αυξήθηκαν περίπου κατά 7% και της ντομάτας κατά 1%. Συνολικά, οι δαπάνες για τρόφιμα που καταναλώνονται στο σπίτι ήταν τον Σεπτέμβριο αυξημένες κατά 2,7% σε σχέση με έναν χρόνο πριν.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις