Η Κίνα επενδύει στο καλαμπόκι υψηλής πρωτεΐνης για να μειώσει την εξάρτηση από τη σόγια

Η Κίνα επιταχύνει την ανάπτυξη καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη, περνώντας από την εργαστηριακή έρευνα στην πρακτική καλλιέργεια. Το πρόγραμμα στοχεύει στη μείωση της εξάρτησης από τις εισαγωγές σόγιας, η οποία αποτελεί την κύρια πηγή πρωτεΐνης για τη βιομηχανία ζωοτροφών.

Στην επαρχία Τζιλίν, οι αγρότες έχουν αρχίσει να συγκομίζουν ποικιλίες καλαμποκιού που περιέχουν 3–4% περισσότερη πρωτεΐνη από τους τυπικούς τύπους.

«Είναι η πρώτη μας χρονιά που καλλιεργούμε αυτό το καλαμπόκι. Φαίνεται συνηθισμένο, αλλά η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη είναι σημαντικά υψηλότερη», δήλωσε ο Τσι Χονγκμπό, επικεφαλής αγροτικού συνεταιρισμού στην κομητεία Λισού.

Το πρόγραμμα καθοδηγείται από τον Γιαν Τζιανμπίν, πρόεδρο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Huazhong. Η έρευνα δείχνει ότι η αύξηση της περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη στο καλαμπόκι κατά 1% παρέχει επιπλέον 2,8 εκατομμύρια τόνους πρωτεΐνης, ισοδύναμους με 7 εκατομμύρια τόνους σόγιας. Η αύξηση της περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη από 8% σε 12% θα μπορούσε να επιτρέψει στην Κίνα να μειώσει τις εισαγωγές σόγιας κατά σχεδόν 30 εκατομμύρια τόνους ετησίως — περίπου το ένα τρίτο των σημερινών όγκων.

Δεδομένου ότι οι εισαγωγές σόγιας το 2024 έφτασαν τους 105 εκατομμύρια τόνους, αξίας 52,7 δισ. δολαρίων, η ανάπτυξη καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη αποτελεί στρατηγικό βήμα για την ενίσχυση της επισιτιστικής ασφάλειας, τη μείωση του κόστους ζωοτροφών και τον περιορισμό των κινδύνων amid την παγκόσμια αστάθεια στο εμπόριο.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις