Η Γαλλία ανοίγει τον δρόμο για υποχρεωτικό Nutri-Score στις συσκευασίες τροφίμων

Με νέα ψηφοφορία, οι Γάλλοι βουλευτές έκαναν το πρώτο βήμα για να ενταχθεί στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για την Κοινωνική Ασφάλιση η δυνατότητα να γίνει το Nutri-Score υποχρεωτικό στις περισσότερες συσκευασμένες τροφές που πωλούνται στη χώρα. Αν το κείμενο εγκριθεί χωρίς αλλαγές, η Γαλλία θα είναι η πρώτη χώρα που επιβάλλει υποχρεωτική εφαρμογή του συστήματος επισήμανσης στο εμπρόσθιο μέρος της συσκευασίας.
                                                                                      
Το Nutri-Score λειτουργεί σαν «φανάρι» υγείας: αξιολογεί τα τρόφιμα με πέντε χρώματα και γράμματα—από το πράσινο Α έως το κόκκινο Ε—με βάση λιπαρά, ζάχαρη, αλάτι και θερμίδες ανά 100 γραμμάρια ή ml. Τα ελαιόλαδα κατατάσσονται σήμερα στο «ανοιχτό πράσινο Β». Η τροπολογία που ψηφίστηκε υποστηρίζει ότι «πολυάριθμες επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν πως το Nutri-Score λειτουργεί ως αποτελεσματικό διατροφικό σήμα».

Παρότι πάνω από 1.500 εταιρείες χρησιμοποιούν ήδη το σήμα, οι βουλευτές επισήμαναν ότι «μεγάλοι όμιλοι της βιομηχανίας τροφίμων συνεχίζουν να μην παίζουν το παιχνίδι της διαφάνειας». Το κείμενο σημειώνει επίσης ότι «το 94% των Γάλλων καταναλωτών στηρίζει την υποχρεωτική εφαρμογή του Nutri-Score».

Κατά τη συζήτηση, εξετάστηκε το ενδεχόμενο εξαιρέσεων για παραδοσιακά γαλλικά προϊόντα, ιδίως όσα προστατεύονται από σχήματα ΠΟΠ, ΠΓΕ ή ΕΠΙΠ. Υπο-τροπολογία προβλέπει ότι τα προϊόντα αυτά θα εξαιρούνται, όπως και όσα συνδέονται με παλαιές τοπικές παραδόσεις, μικρές ορεινές παραγωγές ή συγκεκριμένες αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Οι εισηγητές υπογράμμισαν πως ο σημερινός αλγόριθμος κατατάσσει σχεδόν 90% των γαλλικών τυριών στο D ή Ε, ανεξαρτήτως της ποιότητάς τους ή του παραγωγικού τους χαρακτήρα, γεγονός που «δεν αντικατοπτρίζει ούτε τις μεθόδους παραγωγής ούτε τη γαστρονομική τους αξία». Προειδοποίησαν επίσης ότι μια οικουμενική εφαρμογή του Nutri-Score ίσως ενθαρρύνει την «τεχνητή αναμόρφωση» προϊόντων με πρόσθετα ή γλυκαντικά ώστε να βελτιωθεί ο βαθμός, χωρίς πραγματικό όφελος για την υγεία.

Ο βουλευτής Ζαν-Φρανσουά Ρουσέ υποστήριξε ότι «τα τοπικά μας προϊόντα, φτιαγμένα με φροντίδα και βασισμένα σε συνταγές αιώνων, δεν πρέπει να συγκρίνονται με υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα».

Παρά τις αβεβαιότητες για την τελική έκβαση του νομοσχεδίου, η πρωτοβουλία αντανακλά την αυξανόμενη κοινωνική πίεση υπέρ του Nutri-Score στη Γαλλία, αλλά και την ανάγκη των βουλευτών να καθορίσουν ξεκάθαρη στάση.

Το Nutri-Score εισήχθη το 2017 ως προαιρετική ένδειξη και υιοθετήθηκε γρήγορα από μεγάλες εταιρείες όπως η Danone και αλυσίδες λιανεμπορίου όπως η Carrefour. Ωστόσο, μετά την πρόσφατη αναθεώρηση του αλγορίθμου, ορισμένοι παραγωγοί άλλαξαν θέση: η Danone ανακοίνωσε ότι θα αποσύρει το σήμα από τα περισσότερα προϊόντα της, ενώ η Carrefour πήγε στην αντίθετη κατεύθυνση, εφαρμόζοντάς το υποχρεωτικά στα περισσότερα τρόφιμα που διαθέτει στα γαλλικά της καταστήματα.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η συζήτηση για ενιαία υποχρεωτική εφαρμογή παραμένει στάσιμη, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθυστερεί να καταθέσει πρόταση λόγω διαφωνιών μεταξύ κυβερνήσεων και κλάδων της βιομηχανίας. Επιπλέον, ειδικοί υπενθυμίζουν ότι η υποχρεωτική εφαρμογή Nutri-Score ενδέχεται να έρθει σε σύγκρουση με τον κανονισμό (ΕΕ) 1169/2011, ο οποίος δεν επιτρέπει στα κράτη-μέλη να υιοθετούν μονομερώς υποχρεωτικές προσυσκευασμένες ενδείξεις που επηρεάζουν το ενδοενωσιακό εμπόριο.

Η Γαλλική Γερουσία αναμένεται να εξετάσει σύντομα το νομοσχέδιο, ενώ καμία άλλη χώρα της ΕΕ δεν κινείται, προς το παρόν, σε ανάλογη υποχρεωτική κατεύθυνση.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις