Ευρωπαίοι παραγωγοί αντιδρούν στην αναθεώρηση της συμφωνίας ΕΕ–Μαρόκου

Ομοσπονδίες και ενώσεις ευρωπαϊκών παραγωγών φρούτων και λαχανικών, όπως η Copa-Cogeca, η Areflh και η Eucofel, εξέφρασαν έντονη ανησυχία για την προτεινόμενη αναθεώρηση της συμφωνίας ΕΕ–Μαρόκου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του κλάδου, η πρόταση «απειλεί να υπονομεύσει τους ευρωπαίους παραγωγούς, παραβιάζει βασικές νομικές αρχές της ΕΕ και παραπλανά τους καταναλωτές».

Σε κοινή επιστολή τους προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι οργανώσεις χαρακτήρισαν την πρόταση ως «άμεση παραβίαση του δικαίου και των αξιών της ΕΕ». Η αναθεώρηση επεκτείνει τα προτιμησιακά δασμολογικά μέτρα σε προϊόντα από τη Δυτική Σαχάρα και επιτρέπει τη χρήση ετικετών προέλευσης με περιφερειακές ονομασίες αντί της σαφούς αναφοράς «Δυτική Σαχάρα», παρά την «ξεκάθαρη απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ» που απαιτεί σαφή σήμανση. Οι παραγωγοί προειδοποιούν ότι πρόκειται για «νομική παράκαμψη που παραπλανά τους καταναλωτές, αγνοεί τη νομολογία της ΕΕ και δημιουργεί προηγούμενο για απόκρυψη της προέλευσης προϊόντων».

Η επιστολή υπογραμμίζει πολλούς κινδύνους από την αναθεώρηση: έκθεση των ευρωπαίων παραγωγών σε άνισο ανταγωνισμό από προϊόντα Δυτικής Σαχάρας που παράγονται κάτω από χαμηλότερα κοινωνικά και περιβαλλοντικά πρότυπα, περαιτέρω πίεση στις ευρωπαϊκές αγορές λόγω αυξανόμενων εισαγωγών και πιθανή απώλεια εμπιστοσύνης των καταναλωτών λόγω έλλειψης διαφανούς σήμανσης. Παράλληλα, η πρόταση μεταβιβάζει κρίσιμο έλεγχο στις μαροκινές αρχές για την έκδοση πιστοποιητικών συμμόρφωσης, υποβαθμίζοντας την εποπτεία της ΕΕ.

Οι οργανώσεις καλούν τους ευρωβουλευτές να υποστηρίξουν την ένσταση για τη νέα νομοθετική πράξη σχετικά με τη σήμανση προέλευσης προϊόντων από τη Δυτική Σαχάρα και να προχωρήσουν σε πλήρη και ισορροπημένη αναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας, διασφαλίζοντας την προστασία των ευρωπαίων παραγωγών και την τήρηση του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου. Όπως τονίζουν, «δεν μπορεί οι ευρωπαίοι παραγωγοί να ανταγωνίζονται σε ένα σύστημα που αποκρύπτει την προέλευση, υπονομεύει τα πρότυπα και αγνοεί τις αποφάσεις του Δικαστηρίου».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις