U.S. Wheat Associates: Η παγκόσμια ζήτηση για σιτάρι αυξάνεται κάθε χρόνο

Η τρέχουσα σεζόν έχει εξελιχθεί σε μία από τις πιο επιτυχημένες στην ιστορία της παγκόσμιας παραγωγής σιταριού, δήλωσε ο αντιπρόεδρος διεθνών επιχειρήσεων των U.S. Wheat Associates, Brian Liedl, στους παραγωγούς κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνέλευσης της Washington Association of Wheat Growers στο Coeur d’Alene, Idaho. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κόσμος ταυτόχρονα έχει λάβει «θεαματικές σοδειές» σε πολλές βασικές περιοχές, γεγονός που ασκεί καθοδική πίεση στις τιμές. «Όσο κάποιος στον κόσμο διαθέτει άφθονο σιτάρι, είναι δύσκολο να αυξηθούν οι τιμές. Μια πραγματική παγκόσμια άνοδος συμβαίνει μόνο όταν όλοι αντιμετωπίζουν έλλειψη», εξήγησε.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του USDA, το 2025 η παγκόσμια παραγωγή θα ξεπεράσει την αναμενόμενη κατανάλωση για πρώτη φορά από το εμπορικό έτος 2019/20. Ωστόσο, η ταχεία αύξηση της ζήτησης αντισταθμίζει ουσιαστικά το αποτέλεσμα αυτής της περίσσειας. «Αγωνιζόμαστε να συμβαδίσουμε με την παγκόσμια ζήτηση σιταριού», σημείωσε ο Liedl. Η Ασία και η Νοτιοανατολική Ασία αναπτύσσονται ιδιαίτερα γρήγορα: ενώ το 1991/92 η περιοχή κατανάλωνε 6 εκατομμύρια τόνους μαλακού λευκού σιταριού από το Βορειοδυτικό Ειρηνικό των ΗΠΑ, μέχρι το 2024 η ζήτηση είχε αυξηθεί σε 18 εκατομμύρια τόνους.

Ένας βασικός παράγοντας πίσω από αυτήν την ανάπτυξη είναι η αλλαγή στις διατροφικές προτιμήσεις. Ακόμη και με επιβράδυνση της αύξησης του πληθυσμού, οι καταναλωτές επιλέγουν όλο και περισσότερο σιτάρι και προϊόντα αρτοποιίας αντί για ρύζι. Από το 2009 έως το 2020, η κατανάλωση σιταριού ανά κάτοικο στην περιοχή αυξήθηκε κατά 47%, ενώ η κατανάλωση ρυζιού μειώθηκε κατά 10 κιλά ανά άτομο. Ο Liedl τόνισε ότι το δυναμικό επέκτασης παραμένει τεράστιο: καθώς οι οικονομίες της Νοτιοανατολικής Ασίας φτάνουν σε πλήρη βιομηχανική ανάπτυξη, η ζήτηση θα μπορούσε να αυξηθεί κατά ακόμη 74% — έως και 30 εκατομμύρια τόνους ετησίως.

Αυτό θα αυξήσει σημαντικά τις εισαγωγές μαλακού λευκού σιταριού από τις Ηνωμένες Πολιτείες — από τα 2,6 εκατομμύρια τόνους σήμερα σε πιθανώς 4,5 εκατομμύρια τόνους ετησίως. «Το 86% των τελικών μας αποθεμάτων θα χρειαζόταν για να καλυφθεί αυτή η επιπλέον ζήτηση», τόνισε ο Liedl. Αν και μια τέτοια αύξηση μπορεί να φαίνεται φιλόδοξη, επεσήμανε ότι μια παρόμοια άνοδος της τάξης του 70% στην κατανάλωση σιταριού είχε ήδη συμβεί στην Ασία μεταξύ 2004 και 2024.

Οι U.S. Wheat Associates βλέπουν ισχυρό δυναμικό ανάπτυξης στη Νοτιοανατολική Ασία, την Υποσαχάρια Αφρική και τη Μέση Ανατολή — περιοχές όπου ο πληθυσμός συνεχίζει να αυξάνεται. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στην Ινδονησία, τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά σιταριού στον κόσμο: το μερίδιο των ΗΠΑ αυξήθηκε εκεί από 5% σε 7% μέσα σε ένα χρόνο, με κάθε ποσοστιαία μονάδα να αντιπροσωπεύει επιπλέον 100.000 τόνους σιταριού. Η Μπαγκλαντές παρουσίασε επίσης σημαντική ανάπτυξη, αυξάνοντας από μηδέν σε 288.000 τόνους χάρη σε νέα συμφωνημένα προγράμματα συνεργασίας.

Ωστόσο, οι εξαγωγείς των ΗΠΑ αντιμετωπίζουν έντονο ανταγωνισμό αυτή τη σεζόν, καθώς οι προμήθειες από την Ευρώπη, την Αυστραλία, την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και την Αργεντινή αυξάνονται επίσης. Παρ’ όλα αυτά, το μαλακό λευκό σιτάρι από το Βορειοδυτικό Ειρηνικό συνεχίζει να προσφέρει υψηλή ποιότητα — με επίπεδα πρωτεΐνης περίπου 10%, που θεωρούνται ιδανική ισορροπία για αυτή την κατηγορία. «Το μαλακό λευκό σιτάρι έχει πολύ λίγους ανταγωνιστές. Είναι όσο πιο κοντά έχουμε σε «μαγική λύση»», κατέληξε ο Liedl, ευχαριστώντας τους αγρότες και τους ερευνητές της περιοχής για την συνεχή παραγωγή κορυφαίας σοδειάς.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις