Η παραγωγή γάλακτος στην ΕΕ αυξάνεται τα τελευταία 10 χρόνια

Οι φάρμες της ΕΕ παρήγαγαν 161,8 εκατομμύρια τόνους νωπού γάλακτος πέρυσι, 0,9 εκατομμύρια τόνους περισσότερους από το 2023 και 12,1 εκατομμύρια τόνους περισσότερους από το 2014.

Αυτό επιβεβαιώνει τη σταθερή ανάπτυξη της παραγωγής νωπού γάλακτος στην ΕΕ κατά τη δεκαετία έως το 2024, αναφέρει η Eurostat.

Σημειώνεται ότι η πλειονότητα του νωπού γάλακτος που παρήχθη το 2024 παραδόθηκε σε γαλακτοκομεία (150,8 εκατομμύρια τόνους) και χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή μιας σειράς φρέσκων και τελικών γαλακτοκομικών προϊόντων.

Η πλειονότητα του γάλακτος της ΕΕ χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή τυριού και βουτύρου. Συγκεκριμένα, 59,9 εκατομμύρια τόννοι πλήρους γάλακτος, μαζί με 17,0 εκατομμύρια τόνους αποβουτυρωμένου γάλακτος, χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή 10,8 εκατομμυρίων τόνων τυριού. Επιπλέον 44,2 εκατομμύρια τόννοι πλήρους γάλακτος χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή 2,3 εκατομμυρίων τόνων βουτύρου.

Η Γερμανία ήταν ο μεγαλύτερος παραγωγός γάλακτος κατανάλωσης στην ΕΕ, αντιπροσωπεύοντας το 18,8% της συνολικής παραγωγής. Ήταν επίσης ο μεγαλύτερος παραγωγός ζυμωμένων γαλακτοκομικών προϊόντων στην ΕΕ (27,1%), βουτύρου (20,6%) και τυριού (22,5%).

Η Ισπανία ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός γάλακτος κατανάλωσης στην ΕΕ, με 15,2% της συνολικής παραγωγής, ακολουθούμενη από τη Γαλλία (12,7%). Η Ολλανδία ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός ζυμωμένων γαλακτοκομικών προϊόντων (16,8%), ακολουθούμενη από την Πολωνία (10,4%).

Η Γαλλία ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός τόσο βουτύρου (17,2% του συνόλου της ΕΕ) όσο και τυριού (17,8%). Η Ιρλανδία είχε το τρίτο μεγαλύτερο μερίδιο παραγωγής βουτύρου στην ΕΕ (14,8%).

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις