Η ευρωπαϊκή χημική βιομηχανία σε φάση αναδιάρθρωσης καθώς μειώνεται η παραγωγή και παγώνουν οι επενδύσεις

Η ευρωπαϊκή χημική βιομηχανία εισέρχεται σε μια περίοδο προσαρμογής με χαρακτηριστικά που παραπέμπουν σε δομική μεταβολή και όχι σε παροδική κάμψη. Νέα στοιχεία της Cefic καταγράφουν ένα περιβάλλον στο οποίο τα κλεισίματα εργοστασίων, η επιβράδυνση των επενδύσεων και η μεταβολή των διεθνών ισορροπιών συνδέονται σε ένα ενιαίο βιομηχανικό μοτίβο.

Από το 2022 και μετά, περίπου 37 εκατ. τόνοι παραγωγικής δυναμικότητας έχουν αποσυρθεί από την ευρωπαϊκή αγορά, ποσοστό που αντιστοιχεί σε σχεδόν 9% της συνολικής χημικής παραγωγής. Ο αριθμός των κλεισιμάτων είναι έξι φορές υψηλότερος σε σύγκριση με την περίοδο πριν το 2022, γεγονός που υποδηλώνει μόνιμη αναδιάταξη του κλάδου. Παράλληλα, έχουν ήδη χαθεί 20.000 άμεσες θέσεις εργασίας, ενώ περίπου 89.000 έμμεσες εκτιμάται ότι παραμένουν σε καθεστώς αυξημένης αβεβαιότητας σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Την ίδια στιγμή, οι επενδύσεις σε νέα παραγωγική δυναμικότητα παρουσιάζουν έντονη επιβράδυνση. Οι ετήσιες ανακοινωμένες επενδύσεις μειώθηκαν από 2,7 εκατ. τόνους το 2022 σε μόλις 0,3 εκατ. τόνους στις αρχές του 2025, περιορίζοντας το σύνολο των νέων επενδύσεων της περιόδου 2022–2025 σε περίπου 7 εκατ. τόνους. Η μετατόπιση από ένα ευρύ φάσμα τεχνολογικών επιλογών, όπως η ηλεκτροκίνηση διεργασιών, το υδρογόνο και οι κυκλικές πρώτες ύλες, προς περιορισμένες πιλοτικές εφαρμογές, αντανακλά ένα περιβάλλον αυξημένης επιφυλακτικότητας.

Παράλληλα, η θέση της Ευρώπης στη διεθνή χημική αγορά μεταβάλλεται. Η Κίνα έχει αναδειχθεί στον μεγαλύτερο παγκόσμιο παραγωγό και εξαγωγέα χημικών, σε έναν κλάδο όπου οι διεθνείς πωλήσεις συνεχίζουν να αυξάνονται. Το μερίδιο της ΕΕ υποχωρεί, ενώ οι εισαγωγές ενισχύονται, ιδιαίτερα στους ανάντη τομείς, όπως τα πετροχημικά, όπου καταγράφεται επιδείνωση της εμπορικής θέσης.

Τα ευρήματα προκύπτουν από το European Chemical Industry Closure & Investment Radar 2022–2025, μια συστηματική χαρτογράφηση που εκπονήθηκε για λογαριασμό της Cefic από τη Roland Berger, βασισμένη σε κλαδικά δεδομένα και δημόσιες πηγές.

Συνολικά, τα διαθέσιμα στοιχεία σκιαγραφούν μια περίοδο αναδιάρθρωσης με σαφείς επιπτώσεις στην παραγωγική βάση, τις επενδύσεις και την απασχόληση. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να τροφοδοτήσει περαιτέρω συζητήσεις γύρω από την ανταγωνιστικότητα, το ενεργειακό κόστος και τη βιομηχανική στρατηγική της Ευρώπης το επόμενο διάστημα.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις