Πτώση στις εξαγωγές κατεψυγμένης πατάτας τηγανητής της ΕΕ παρά τις χαμηλότερες τιμές

Μειωμένη ζήτηση από αγορές εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί κατεψυγμένης πατάτας τηγανητής (frozen fries), παρά τη μείωση των τιμών εξαγωγής, την ώρα που οι προμηθευτές από τρίτες χώρες αυξάνουν τους όγκους τους. Όπως μεταδίδει το FreshPlaza, ο ανταγωνισμός από την Κίνα και την Ινδία έχει ενταθεί, οδηγώντας τους ευρωπαϊκούς παραγωγούς σε προσαρμογές τιμών.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, η μέση τιμή εξαγωγής κατεψυγμένης τηγανητής πατάτας τον Νοέμβριο του 2025 διαμορφώθηκε στα 1.154 ευρώ ανά μετρικό τόνο (περίπου 1.260 δολάρια/τόνο). Πρόκειται για πτώση 11,8% σε ετήσια βάση και για το χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από τον Νοέμβριο του 2022.

Η εικόνα των εξαγωγών διαφοροποιήθηκε ανά προορισμό. Η Νότια Αμερική κατέγραψε αύξηση 8% στις εισαγωγές κατεψυγμένης πατάτας από την ΕΕ στο δωδεκάμηνο έως τον Νοέμβριο του 2025 σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Αντίθετα, οι αποστολές προς το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Μέση Ανατολή μειώθηκαν κατά 9,6% και 19,4% αντίστοιχα, ενώ η Αυστραλασία –αν και με μικρότερο μερίδιο στις εξαγωγές της ΕΕ– σημείωσε πτώση όγκων κατά 34,5%.

Μεταξύ των πέντε βασικών εξαγωγικών χωρών της ΕΕ (Βέλγιο, Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία και Πολωνία), που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 90% των εξαγωγών κατεψυγμένης τηγανητής πατάτας της Ένωσης, οι αποστολές προς αγορές εκτός ΕΕ μειώθηκαν κατά 7,9% στο δωδεκάμηνο έως τον Οκτώβριο του 2025. Οι συνολικές εξαγωγές των συγκεκριμένων χωρών μειώθηκαν κατά 2% την ίδια περίοδο.

Παρά τη σημασία της Σαουδικής Αραβίας ως αγοράς για τα ευρωπαϊκά προϊόντα, ο ανταγωνισμός εκεί έχει ενταθεί. Την περίοδο Νοεμβρίου 2024 – Οκτωβρίου 2025 οι ινδικές εξαγωγές κατεψυγμένης τηγανητής πατάτας προς τη Σαουδική Αραβία αυξήθηκαν κατά 312% σε ετήσια βάση. Σε όρους όγκου, οι ινδικές αποστολές έφτασαν περίπου στο 15% της συνολικής συνεισφοράς της Ολλανδίας, του Βελγίου και της Γαλλίας, έναντι 3,6% έναν χρόνο πριν.

Πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι η μείωση των όγκων προς το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να συνδέεται με ασθενέστερη ζήτηση από τον κλάδο της εστίασης, όπου χρησιμοποιείται το μεγαλύτερο μέρος της εισαγόμενης κατεψυγμένης πατάτας, καθώς και με τα υψηλά επίπεδα εγχώριας προσφοράς.

Σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο Expana, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις επεξεργασίας ενδέχεται να χρειαστεί να διατηρήσουν πίεση στις τιμές για να διασφαλίσουν τη θέση τους σε κρίσιμες αγορές του εξωτερικού, ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή. Η υποχώρηση της εξαγωγικής ζήτησης καταγράφεται την ίδια στιγμή που στην τρέχουσα σεζόν πατάτας στην Ευρώπη υπάρχει υπερπροσφορά. Επιπλέον, οι μεταποιητές μπήκαν στη σεζόν 2025/26 με υψηλά επίπεδα συμβολαιοποιημένης πρώτης ύλης, γεγονός που περιορίζει τη διαθεσιμότητα για αγορές «ελεύθερου» εμπορίου.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις