Κομισιόν: Επιχειρεί να «βάλει στο παιχνίδι» το Ευρωκοινοβούλιο για fast-track εφαρμογή της συμφωνίας με Mercosur

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να εμπλέξει άτυπα τους ευρωβουλευτές στη διαδικασία ενεργοποίησης της προσωρινής εφαρμογής της πρόσφατα υπογεγραμμένης εμπορικής συμφωνίας ΕΕ–Mercosur, η οποία ενδέχεται να τεθεί σε ισχύ μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Σύμφωνα με το euractiv.com η κίνηση θεωρείται ιδιαίτερα ευαίσθητη για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς –βάσει των Συνθηκών– η προσωρινή εφαρμογή μιας συμφωνίας δεν απαιτεί την τυπική συγκατάθεση του Κοινοβουλίου, γεγονός που έχει πυροδοτήσει ανησυχίες για παραγκωνισμό των ευρωβουλευτών.

Στις 21 Ιανουαρίου, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν αίτημα για νομική ερμηνεία τμήματος της συμφωνίας από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ), κίνηση που θα μπορούσε να «παγώσει» την υλοποίηση για μήνες. Αντίθετα, το Συμβούλιο έχει ήδη εγκρίνει την κατεύθυνση της προσωρινής εφαρμογής.

«Η εντολή που δόθηκε από το Συμβούλιο είναι πολύ σαφής: η Επιτροπή έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε προσωρινή εφαρμογή», δήλωσε την Τρίτη στο κοινοβούλιο της Ιρλανδίας ο επίτροπος Γεωργίας, Κριστόφ Χάνσεν, προσθέτοντας ότι, παρότι δεν έχει ληφθεί ακόμη οριστική απόφαση, αυτό θα γίνει «μαζί με τους συννομοθέτες», αναφερόμενος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου, τα κράτη-μέλη έχουν εξουσιοδοτήσει την Επιτροπή να προχωρήσει σε προσωρινή εφαρμογή της συμφωνίας μόλις ένα κράτος της Mercosur –Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη ή Ουρουγουάη– την κυρώσει. Η επιλογή αυτή έχει υποστηριχθεί από ηγέτες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς, ενώ έχει δεχθεί σφοδρή κριτική από τη Γαλλία, η οποία τη χαρακτηρίζει αντιδημοκρατική.

Την ίδια ώρα, πρωτεύουσες της Νότιας Αμερικής επιταχύνουν τις διαδικασίες στα εθνικά τους κοινοβούλια, με ορισμένες χώρες να εξετάζουν έγκριση ακόμη και από τον Μάρτιο, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μειώσεις δασμών σε προϊόντα που εκτείνονται από γερμανικά αυτοκίνητα έως βραζιλιάνικο βοδινό κρέας.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μπέρντ Λάνγκε, επιβεβαίωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις μεταξύ Επιτροπής και ευρωβουλευτών, προκειμένου να διασφαλιστεί πολιτική συμμετοχή του Κοινοβουλίου στη διαδικασία.

Όπως ανέφερε, υπάρχει ήδη προηγούμενο, με τη συμφωνία ΕΕ–Ηνωμένου Βασιλείου για το εμπόριο και τη συνεργασία. Σε εκείνη την περίπτωση, η Διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωκοινοβουλίου είχε εγκρίνει άτυπα την προσωρινή εφαρμογή υπό «μοναδικές και ειδικές» συνθήκες, ώστε να αποφευχθεί εμπορική αναταραχή μετά το Brexit.

Ακόμη και αν εφαρμοστεί προσωρινά, η συμφωνία θα πρέπει να περάσει από τελική ψηφοφορία κύρωσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μετά και την απόφαση του ΔΕΕ για τη νομιμότητά της.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις