Η ελληνική κτηνοτροφία δεν βρίσκεται μόνο αντιμέτωπη με μια υγειονομική κρίση αλλά και με ένα θεσμικό κενό που βαθαίνει την ανασφάλεια. Μονάδες που αποδεκατίστηκαν από την ευλογιά προσπαθούν να ανασυσταθούν, όμως οι κανόνες γύρω από τις εισαγωγές ζώντων αιγοπροβάτων αλλάζουν εκ νέου, αυτή τη φορά με παρέμβαση από τις Βρυξέλλες.
Τα επίσημα στοιχεία παραμένουν αμείλικτα. 2.105 επιβεβαιωμένα κρούσματα ευλογιάς αιγοπροβάτων έχουν καταγραφεί από τον Αύγουστο του 2024 έως τις 15 Φεβρουαρίου 2026, σε 2.610 εκτροφές, ενώ οι θανατώσεις ζώων φθάνουν τις 479.821. Η γεωγραφική διασπορά είναι εκτεταμένη και αφορά δεκάδες περιφερειακές ενότητες σε όλη τη χώρα.
Το ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο έχει ήδη ενισχυθεί με την Εκτελεστική Απόφαση 2026/257 της Επιτροπής, η οποία τροποποιεί τα μέτρα έκτακτης ανάγκης για την Ελλάδα και καθορίζει ζώνες προστασίας και επιτήρησης με συγκεκριμένη οριοθέτηση και χρονικά όρια.Η απόφαση βασίζεται στον Κανονισμό 2016/429 και στον κατ’ εξουσιοδότηση Κανονισμό 2020/687, που επιβάλλουν περιορισμούς στις μετακινήσεις ζώων σε περιπτώσεις νόσων κατηγορίας Α, όπως η ευλογιά των αιγοπροβάτων.
Ωστόσο, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του Agrocapital από υψηλά διοικητικά κλιμάκια, τις τελευταίες ώρες εστάλη ηλεκτρονικό μήνυμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς την ελληνική κτηνιατρική υπηρεσία, το οποίο διαβιβάστηκε στις αρμόδιες ΔΑΟΚ. Το περιεχόμενο του μηνύματος οδηγεί σε ουσιαστικό πάγωμα των εισαγωγών ζώντων αιγοπροβάτων σε ολόκληρη την επικράτεια, μέχρι νεότερης αξιολόγησης της επιδημιολογικής κατάστασης. Πρόκειται για μια εξέλιξη που υπερβαίνει την οριοθέτηση επιμέρους ζωνών και αγγίζει το σύνολο της χώρας.
Για τους παραγωγούς που έχουν ήδη ξεκινήσει διαδικασίες ανασύστασης, η απόφαση αυτή δημιουργεί άμεσο οικονομικό πρόβλημα. Ορισμένοι έχουν καταβάλει προκαταβολές για την προμήθεια ζώων από το εξωτερικό, βασιζόμενοι σε προηγούμενες ερμηνείες του καθεστώτος μετακινήσεων. Η αιφνίδια αναστολή των εισαγωγών τους φέρνει αντιμέτωπους με τον κίνδυνο απώλειας κεφαλαίων, σε μια περίοδο που οι μονάδες τους παραμένουν κενές.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του Agrocapital, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξετάζει τρόπους παρέμβασης ώστε να δοθεί λύση για τις προκαταβολές που έχουν ήδη δοθεί. Στόχος είναι είτε να διασφαλιστεί μεταβατική διευθέτηση για συγκεκριμένες περιπτώσεις είτε να βρεθεί μηχανισμός ώστε να μην χαθούν τα ποσά που έχουν καταβληθεί. Οι διαβουλεύσεις, όπως αναφέρουν, βρίσκονται σε εξέλιξη.
Τέλος σημειώνουν ότι η διοίκηση έχει ήδη τροποποιήσει το εθνικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση ζωονόσων, προσαρμόζοντας τις διαδικασίες ετοιμότητας και συντονισμού των κτηνιατρικών αρχών.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις