Μειωμένες κατά 13% οι εξαγωγές σογιέλαιου από τους βασικούς προμηθευτές

Πτώση 13% καταγράφουν από την αρχή της εμπορικής περιόδου οι εξαγωγές σογιέλαιου από τις πέντε βασικές χώρες προμηθευτές, σύμφωνα με στοιχεία της Oil World.

Τον Απρίλιο, οι συνολικές εξαγωγές των πέντε χωρών ανήλθαν σε 947.000 τόνους, έναντι 972.000 τόνων τον Απρίλιο του 2025. Η μείωση αποδίδεται κυρίως στις χαμηλότερες αποστολές από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αργεντινή, ενώ η Βραζιλία κινήθηκε καλύτερα από τις αρχικές προβλέψεις τους τελευταίους μήνες.

Στο επτάμηνο Οκτωβρίου - Απριλίου, οι εξαγωγές σογιέλαιου από τους πέντε μεγάλους προμηθευτές διαμορφώθηκαν σε 5,55 εκατ. τόνους, μειωμένες κατά 13% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης σεζόν.

Κύρια αγορά παρέμεινε η Ινδία, η οποία εισήγαγε 545.000 τόνους τον Απρίλιο, έναντι 498.000 τόνων τον ίδιο μήνα του 2025. Συνολικά στο πρώτο επτάμηνο της περιόδου, οι εισαγωγές σογιέλαιου της χώρας έφτασαν τους 2,76 εκατ. τόνους, καταγράφοντας πάντως μείωση 10% σε ετήσια βάση.

Ανά χώρα προέλευσης, η Αργεντινή εξήγαγε 3,61 εκατ. τόνους, έναντι 4,12 εκατ. τόνων την προηγούμενη περίοδο, ενώ η Βραζιλία αύξησε τις αποστολές της σε 0,92 εκατ. τόνους, από 0,81 εκατ. τόνους. Οι εξαγωγές των ΗΠΑ υποχώρησαν στα 0,39 εκατ. τόνους, από 0,86 εκατ. τόνους, ενώ η Παραγουάη ανέβασε τις αποστολές της σε 0,33 εκατ. τόνους, από 0,23 εκατ. τόνους. Η Ουκρανία εξήγαγε 0,3 εκατ. τόνους, έναντι 0,33 εκατ. τόνων.

Αύξηση σε ετήσια βάση καταγράφηκε στις αποστολές προς χώρες της Βόρειας Αφρικής, την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και επιμέρους αγορές της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι εξαγωγές της Αργεντινής προς τον Καναδά, όπου το σογιέλαιο εκτιμάται ότι χρησιμοποιήθηκε ως πρώτη ύλη για την παραγωγή βιοντίζελ.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις