Η Ρουμανία και η Βουλγαρία προχωρούν τα σχέδια για τη δημιουργία κόμβου ασφαλείας στη Μαύρη Θάλασσα, με αντικείμενο την παρακολούθηση των θαλάσσιων μεταφορών και τον εντοπισμό ύποπτων διαδρομών που ενδέχεται να χρησιμοποιούνται από τον λεγόμενο ρωσικό «σκιώδη στόλο».
Την ανακοίνωση έκανε η υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας, Oana Țoiu, πριν από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, την Τρίτη 26 Μαΐου, σύμφωνα με το European Pravda.
Όπως ανέφερε, οι δύο χώρες προωθούν την ιδέα ενός κόμβου ασφαλείας στη Μαύρη Θάλασσα, με στόχο την ενίσχυση της θαλάσσιας επιτήρησης και την αναγνώριση ύποπτων ναυτιλιακών διαδρομών.
«Προχωρούμε από την πλευρά μας στη δημιουργία ενός κόμβου ασφαλείας στη Μαύρη Θάλασσα, ο οποίος είναι σημαντικός και για την παρακολούθηση πιθανών διαδρομών μεταφοράς του σκιώδους στόλου», δήλωσε η Ρουμάνα υπουργός.
Η Țoiu σημείωσε ότι δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος στο λιμάνι της Κωνστάντζας, υπογράμμισε όμως ότι η Μαύρη Θάλασσα πρέπει να προστατευθεί συνολικά.
Παράλληλα, ανέφερε ότι Ρουμανία και Βουλγαρία έχουν σημειώσει πρόοδο στο σχέδιο για τον ευρωπαϊκό κόμβο ασφαλείας, ενώ πραγματοποιούν και κοινές επιχειρήσεις αποναρκοθέτησης με την Τουρκία. Σύμφωνα με την ίδια, σημαντικό ρόλο στις προσπάθειες αποναρκοθέτησης στη Μαύρη Θάλασσα έχει και η Ουκρανία.
Η Ρουμάνα υπουργός τόνισε ακόμη την ανάγκη ενίσχυσης της πίεσης προς τη Ρωσία, μεταξύ άλλων μέσω νέου πακέτου κυρώσεων. Πρόσθεσε επίσης ότι η Ρουμανία εργάζεται πάνω σε νομοθεσία για αυστηρότερες ποινές σε περιπτώσεις παράκαμψης των κυρώσεων.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις