Θα επαναλειτουργήσει το Ινστιτούτο Ελαίας στην Κέρκυρα



Κατόπιν σχετικών αιτημάτων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων μέσω της αρμόδιας Aντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης κας Μαρίας Καταβάτη, το Δ.Σ. του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ αποφάσισε την επαναλειτουργία και στελέχωση του αδρανούς για πολλά χρόνια Ινστιτούτου Ελαίας στην Κέρκυρα.

Συγκεκριμένα με απόφαση του Δ.Σ. του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ που έχει αναρτηθεί στη διαύγεια, οργανώνεται στην Κέρκυρα, αυτόνομο τμήμα με αντικείμενο την ελαιοκομία και την ποιότητα ελαιολάδου, ως παράρτημα του θεματικού Ινστιτούτου Ελαίας-Υποτροπικών Φυτών του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. Η δομή αυτή περιλαμβάνεται στο νέο εγκριθέν οργανόγραμμα του οργανισμού, σύμφωνα με το οποίο τα 52 Ινστιτούτα και σταθμοί του πρώην ΕΘΙΑΓΕ αναδιοργανώνονται σε 11 Ινστιτούτα. Παράλληλα, με βάση τη σχετική απόφαση του ΔΣ προκηρύσσεται άμεσα θέση ερευνητή για να στελεχώσει τη μονάδα αυτή.

Η αρμόδια Θεματική Αντιπεριφερειάρχης κα Καταβάτη Μαρία, εξέφρασε καταρχήν την ικανοποίησή της για την θετική ανταπόκριση στα επίμονα αιτήματα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για επανεξέταση της απόφασης του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ η οποία αφορούσε την κατάργηση του Ινστιτούτου Ελαίας της Κέρκυρας, την επαναλειτουργία και την στελέχωσή του. Τόνισε επίσης την αναγκαιότητα ύπαρξης της συγκεκριμένης δομής στην Κέρκυρα, όπου ο ελαιώνας αριθμεί περίπου 4.000.000 ελαιόδεντρα και η καλλιέργεια της ελιάς αποτέλεσε ιστορικά τη σημαντικότερη αγροτική δραστηριότητα.

Εν συνεχεία επεσήμανε την σημαντικότητα της ενεργοποίησης του πρώην Ινστιτούτου Ελαίας Κέρκυρας την συγκεκριμένη χρονική περίοδο της οικονομικής κρίσης, λαμβάνοντας υπ΄ όψιν το αυξανόμενο ενδιαφέρον των νέων να ασχοληθούν με τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, την αναγκαιότητα καθιέρωσης ποιοτικής πρωτογενούς παραγωγής στα Ιόνια Νησιά, αλλά και το γεγονός ότι το έτος 2013 το λάδι αποτέλεσε το πρώτο, σε όλες τις κατηγορίες, εξαγώγιμο προϊόν της Ελλάδος. Τελειώνοντας αναφέρθηκε στην δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης και συμβολής της εν λόγω δομής στην αειφορική διαχείριση του ελαιώνα και στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων του.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις