ΕΕ: Έως και 70% αύξηση στις εισαγωγές ζάχαρης λόγω πτώσης της παραγωγής

Η σημαντική υποχώρηση της παραγωγής ζάχαρης στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση των εισαγωγών κατά την περίοδο 2026/27, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η παραγωγή ζάχαρης στην ΕΕ εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στους 13,4 εκατ. τόνους, μειωμένη κατά 3,2 εκατ. τόνους σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο.

Παράλληλα, τα αρχικά αποθέματα για τη νέα περίοδο προβλέπεται να ανέλθουν στους 3,1 εκατ. τόνους, αυξημένα κατά 700 χιλ. τόνους σε ετήσια βάση. Ωστόσο, η αύξηση των αποθεμάτων δεν αναμένεται να είναι αρκετή ώστε να αντισταθμίσει τη σημαντική μείωση της εγχώριας παραγωγής.

Ως αποτέλεσμα, οι εισαγωγές ζάχαρης στην ΕΕ το 2026/27 εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά περίπου 70%, από 880 χιλ. τόνους σε 1,5 εκατ. τόνους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χρειαστεί, επομένως, να στηριχθεί περισσότερο στις διεθνείς αγορές για την κάλυψη της εσωτερικής ζήτησης.

Την ίδια στιγμή, οι εξαγωγές ζάχαρης της ΕΕ αναμένεται να καταγράψουν σημαντική πτώση. Οι αποστολές προς τρίτες χώρες προβλέπεται να μειωθούν κατά 63%, από 1,6 εκατ. τόνους σε μόλις 600 χιλ. τόνους.

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να αλλάξει σημαντικά το εμπορικό ισοζύγιο ζάχαρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετατρέποντας το μπλοκ από έναν σημαντικό εξαγωγέα σε μια αγορά με αυξημένη ανάγκη για εισαγωγές.

Η υποχώρηση της παραγωγής αναμένεται να επηρεάσει τόσο τους παραγωγούς ζαχαρότευτλων όσο και τη συνολική θέση της ΕΕ στη διεθνή αγορά ζάχαρης, καθώς η διαθεσιμότητα εγχώριου προϊόντος θα περιοριστεί και η εξάρτηση από εξωτερικούς προμηθευτές θα ενισχυθεί.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις