Οι ενεργειακές προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει το ΕΚ



Η διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού σε προσιτές τιμές, η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και η μείωση των εκπομπών θα είναι από τα ζητήματα που θα απασχολήσουν το ΕΚ τους μήνες που έρχονται. Ζητήματα ενέργειας θα συζητηθούν επίσης στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου που είναι αφιερωμένη στη βιώσιμη ενέργεια, που θα πραγματοποιηθεί στις 26 και 27 Ιουνίου στο Ιπρ και τις Βρυξέλλες.

Δύο είναι τα μεγάλα και πιο άμεσα νομοθετικά ραντεβού των ευρωβουλευτών.

Στις 28 Μαΐου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σχέδιο για τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της ΕΕ που θα πρέπει τώρα να εξεταστεί και να ψηφιστεί από το ΕΚ.

Βασικοί στόχοι είναι η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, η διεύρυνση πηγών ενέργειας και προμηθευτών, η βελτίωση της παραγωγής της καθώς και η συνεργασία των κυβερνήσεων της ΕΕ.

Νωρίτερα στις 22 Ιανουαρίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει νέους στόχους για το κλίμα και τη ενέργεια για την περίοδο έως το 2030. Μεταξύ άλλων έχει προτείνει μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 40%, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990, χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τουλάχιστον στο 27% του συνόλου, ενώ ο νέος στόχος για την ενεργειακή απόδοση αναμένεται να ανακοινωθεί πριν από τις θερινές διακοπές.

Το ΕΚ από την πλευρά του ζήτησε την κατά 40% μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και την δεσμευτική εφαρμογή των στόχων.

Τέλος το ΕΚ δεν θα πάψει να πιέζει για τον περιορισμό της καλλιέργειας ενεργειακών φυτών που εκτοπίζουν τις καλλιέργειες τροφίμων, προκρίνοντας τη στροφή προς τα βιοκαύσιμα που προέρχονται από εναλλακτικές πηγές όπως τα απόβλητα

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις