Μια "ανάσα" από τα 4 ευρώ το ελληνικό ελαιόλαδο

Σε φάση αναμονής βρίσκεται η αγορά ελαιολάδου, καθώς παραγωγοί, έμποροι και τυποποιητές προετοιμάζονται για τη μετάβαση στη νέα ελαιοκομική περίοδο. Μετά την πρόσφατη ενίσχυση του ενδιαφέροντος για αγορές, η δραστηριότητα έχει υποχωρήσει, ενώ οι τιμές διατηρούνται στα σημερινά επίπεδα.

Η περιορισμένη διάθεση των αγοραστών να αυξήσουν τα αποθέματά τους αποτελεί το βασικό χαρακτηριστικό της αγοράς αυτή την περίοδο. Οι περισσότερες πράξεις αφορούν ποσότητες που καλύπτουν τρέχουσες ανάγκες, καθώς η αγορά στρέφει ήδη το ενδιαφέρον της στη νέα παραγωγή.

Στην ελληνική αγορά, οι τιμές για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Στην Κρήτη, το προϊόν μέγιστης οξύτητας 0,5 κινείται μεταξύ 3,75 και 3,85 ευρώ το κιλό, ενώ στην Πελοπόννησο οι αντίστοιχες τιμές διαμορφώνονται από 3,70 έως 3,75 ευρώ το κιλό.

Σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις θα παίξει η εικόνα της νέας σοδειάς, καθώς η διαθεσιμότητα και η ποιότητα των νέων ποσοτήτων αναμένεται να επηρεάσουν τη συμπεριφορά των αγοραστών και τη διαμόρφωση των τιμών το επόμενο διάστημα.

Στην Ισπανία, τη μεγαλύτερη παραγωγό χώρα της αγοράς, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ποικιλίας Picual από την Ανδαλουσία διαπραγματεύεται μεταξύ 3,40 και 3,80 ευρώ το κιλό, ενώ το λαμπάντε βάσης 1 βρίσκεται στα 3,10-3,20 ευρώ το κιλό.

Στην Τυνησία, οι τιμές για έξτρα παρθένο ελαιόλαδο από την περιοχή Σφαξ κυμαίνονται από 3,40 έως 3,60 ευρώ το κιλό. Στην Τουρκία, το εξευγενισμένο ελαιόλαδο καταγράφει χαμηλότερα επίπεδα, από 2,95 έως 3,00 ευρώ το κιλό, με την τιμή να αφορά παράδοση στον χώρο του αγοραστή.

Ανοδικά διαφοροποιείται η αγορά του Μαρόκου, όπου το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο από την περιοχή Μεκνές, μέγιστης οξύτητας 0,4, διαμορφώνεται από 4,00 έως 4,40 ευρώ το κιλό.

Οι τιμές αφορούν μέσους όρους αγοράς, εκφράζονται σε ευρώ ανά κιλό και δεν περιλαμβάνουν ΦΠΑ. Για όλες τις χώρες, εκτός από την Τουρκία, αφορούν προϊόν ελεύθερο στην αναχώρηση και φορτωμένο σε φορτηγό.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις