Όταν η ΚΑΠ συναντά την επιχειρηματικότητα

Η βιωσιμότητα της γεωργίας στην Ε.Ε. αποτελεί τον διαχρονικό στόχο της ΚΑΠ. Σ' αυτό το πλαίσιο, οι άμεσες ενισχύσεις δίνουν το κίνητρο στους ευρωπαίους αγρότες να συνεχίσουν την δραστηριότητά τους και οι έμμεσες διαμορφώνουν ένα ευρύτερο πλαίσιο ενθάρρυνσης της αγροτικής επιχειρηματικότητας. Σε σχέση λοιπόν με τον δεύτερο πυλώνα, ήτοι τις έμμεσες ενισχύσεις, η ΚΑΠ στη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020, έχει ως βασικές πολιτικές προτεραιότητες την δημιουργία θέσεων εργασίας, τον εκσυγχρονισμό, την καινοτομία και την ποιότητα στο αγροτικό επιχειρείν.

Αξιόλογα παραδείγματα σχεδίων αγροτικής ανάπτυξης στην  Ελλάδα κατά την προγραμματική περίοδο  2007-2013
Από το 2007 η ΚΑΠ έχει επενδύσει περισσότερα από 19.5 δισεκατομμύρια € συνολικά στον αγροτικό τομέα της Ελλάδας και μέσα στους στόχους που εστίασε ήταν η διατήρηση και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, η προστασία του περιβάλλοντος και η βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων, η βελτίωση ποιότητας του βιοτικού επιπέδου στις αγροτικές περιοχές και η δημιουργία θέσεων εργασίας σε τοπικό επίπεδο.

Με δεδομένο ότι το προηγούμενο διάστημα υπήρξε από τα δυσκολότερα οικονομικά και κοινωνικά για την Ελλάδα και τον αγροτικό τομέα ειδικότερα, είναι πραγματικά ενθαρρυντικό ότι υπάρχουν παραδείγματα επιχειρήσεων και συνεταιρισμών που επωφελούνται από τα ευρωπαϊκά προγράμματα της ΚΑΠ και έχουν ως στόχο τον εκσυγχρονισμό τους ή την υλοποίηση ενός καινοτόμου εγχειρήματος. Επομένως, αξίζει να αναφερθούν τα παρακάτω σχέδια:

·    Εργοστασιακή μονάδα γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων στο Βόλο
Στόχος αυτού του σχεδίου είναι ο εκσυγχρονισμός της υποδομής και των γραμμών παραγωγής της εργοστασιακής μονάδας γάλακτος, η οποία ανήκει στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Βόλου. Στο εν λόγω σχέδιο συμπεριλαμβάνεται η ανασυγκρότηση νέων κτιρίων τα οποία παρέχουν κατάλληλο εξοπλισμό συλλογής, παστερίωσης, αποθήκευσης και συσκευασίας γάλακτος.

·    Αμπελώνες στη Σαντορίνη
Μέσω αυτού του προγράμματος υποστηρίζεται η διατήρηση των παραδοσιακών πρακτικών παρασκευής οίνου στη Σαντορίνη. Το ιδιαίτερο μικροκλίμα του νησιού, λόγω του ηφαιστειογενούς περιβάλλοντος είναι αυτό που δίνει και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στην τοπική ποικιλία. Ο σκοπός του σχεδίου είναι η διατήρησή της και  η προστασία του εδάφους από τη διάβρωση.

·    Εταιρεία σαπωνοποιίας στα Χανιά
Αυτό το σχέδιο έγκειται στη δημιουργία μιας βιώσιμης εταιρείας παραγωγής σαπουνιού με βάση το βιολογικό ελαιόλαδο στα Χανιά. Το πρόγραμμα στοχεύει στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης της παραγωγής, χωρίς την αποβολή επικίνδυνων τοξικών αποβλήτων στο περιβάλλον και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

·    Νανοτεχνολογία στην αγγειοπλαστική
Το καινοτόμο αυτό σχέδιο στοχεύει στην ποιοτική παραγωγή προϊόντων αγγειοπλαστικής μέσω της εφαρμογής της νανοτεχνολογίας. Το σχέδιο συμπεριλαμβάνει μία εταιρεία, η οποία είναι μέλος του Δικτύου Αγγειοπλαστών στο Ηράκλειο Κρήτης.

Επενδύοντας στην ελληνική γεωργία το 2014-2020
Κατά τη διάρκεια της επόμενης 7ετίας, μέσω της νέα ΚΑΠ πρόκειται να επενδυθούν περισσότερα από 4 δις € σε μέτρα που αφορούν στο Προγράμμα Αγροτική Ανάπτυξης (ΠΑΑ) και έχουν ως στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, τη διατήρηση των οικοσυστημάτων με την αποτελεσματική χρήση των φυσικών πόρων, αντιμετωπίζοντας παράλληλα την κλιματική αλλαγή, τη δημιουργία ευκαιριών εργασίας σε αγροτικές περιοχές και την προώθηση καινοτομιών σε όλες τις εκφάνσεις του ΠΑΑ.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι το κονδύλι είναι πολύ μεγάλο, το μέλλον του αγροτικού τομέα είναι η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας προάγοντας τον εκσυγχρονισμό, την καινοτομία, την αειφορία και τη διασφάλιση της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων. Περισσότερο από ποτέ είναι αναγκαία η υλοποίηση νέων ιδεών προσανατολισμένες στις ανάγκες της αγοράς με σκοπό την παροχή ποιοτικών προϊόντων, τα οποία παράγονται με σεβασμό στο περιβάλλον.

Στο πλευρό των παραγωγών απαιτείται να σταθεί ένα αξιόπιστο Σύστημα Παροχής Γεωργικών Συμβουλών (έτσι όπως προβλέπεται από την νέα ΚΑΠ) που θα δίνει απαντήσεις σε ερωτήματα, θα παρουσιάζει προοπτικές, θα αξιολογεί πρακτικές και θα ανοίγει νέους δρόμους αγροτικής επιχειρηματικότητας. Να λοιπόν μια σημαντική πρόκληση-πρόσκληση προς το ΥπΑΑΤ να θεσμοθετήσει ένα τέτοιο σύστημα.

Δ/ση Στρατηγικού Σχεδιασμού και Εξωστρέφειας της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ΑΕ
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις