Κοντά στο ρεκόρ των 20 εκ. αφίξεων  βρίσκεται ο ελληνικός τουρισμός

Όλο και πιο κοντά στο στόχο των 20 εκατ. αφίξεων βρίσκεται ο ελληνικός τουρισμός μετά και τη δημοσιοποίηση των στοιχείων του Αυγούστου, σύμφωνα με τα οποία ο μήνας έκλεισε με αύξηση 13,6% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2013, ενώ σε επίπεδο οκταμήνου, η αύξηση αγγίζει το 15,8% σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρσι.

Η χώρα πιο συγκεκριμένα μετρά ήδη 10,9 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις (στα κυριότερα αεροδρόμια), όταν πέρσι οι τουρίστες έφταναν τα 9,49 εκατ. Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων με βάση τα παραπάνω στοιχεία προχώρησε μάλιστα σε αναθεώρηση στου στόχου στα 19,5 εκατ. διεθνών αφίξεων (η προηγούμενη εκτίμηση ήταν 19 εκατ.), και σε 13,5 δισ. ευρώ έσοδα, διευκρινίζοντας πως παρά τις απώλειες τουριστικών εσόδων για το τρέχον έτος, λόγω της κρίσης σε Ρωσία και Ουκρανία, οι οποίες υπολογίζεται ότι θα ανέλθουν σε περίπου 300 εκατ. ευρώ, η μάχη των εισπράξεων φαίνεται να κερδίζεται.

Αναφορικά με τα στοιχεία Αυγούστου, η μεγαλύτερη αύξηση αφίξεων παρατηρείται στην Καλαμάτα (78,3% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2013), στην οποία αφίχθησαν 20.800 άτομα από το εξωτερικό έναντι 11.600. Ακολουθούν η Μύκονος (+36,2%), η Σαντορίνη (25,8%) και η Αθήνα με 20,6% άνοδο των διεθνών αεροπορικών αφίξεων. Στο οκτάμηνο αύξηση 66,7%, παρατηρήθηκε στο αεροδρόμιο Καλαμάτας, το οποίο από 43.000 αφίξεις πέρσι έφτασε στις 71.800. Το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης αφίξεων από το εξωτερικό σημειώνει το νησί των Ανέμων (38,5%), η Αθήνα καταγράφει αύξηση 29% (από 1,8 εκατ. φέτος φτάνει τα 2,34 εκατ.), η Σαντορίνη αύξηση 26,4% και ακολουθούν τα Χανιά αλλά και η Θεσσαλονίκη.

Το κυρίαρχο στοίχημα που πρέπει να πετύχουν τώρα οι τουριστικοί φορείς είναι να επιμηκυνθεί όσο το δυνατό περισσότερο η σεζόν. Όπως δείχνει η εξέλιξη της ζήτησης, τόσο από τα πακέτα που έχουν κλειστεί από την αρχή της χρονιάς, όσο και για τα last minute ταξίδια, οι ελληνικοί προορισμοί αναμένεται να δεχτούν ένα εξίσου μεγάλο «κύμα» αφίξεων και το Σεπτέμβριο.

Όσο και αν επικρατεί ικανοποίηση για την πορεία των αφίξεων και των εσόδων, αλλά και αισιοδοξία πως η Ελλάδα έχει μπει ξανά δυνατά στο διεθνή τουριστικό χάρτη, αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει προβληματισμός. Η επιδείνωση της ρωσο-ουκρανικής κρίσης, οι πολλαπλές εστίες ανάφλεξης στην ευρύτερη περιοχή μας, η μείωση των προοπτικών ανάπτυξης της ευρωζώνης αλλά και η διατήρηση του ευρώ σε μη ανταγωνιστικά επίπεδα είναι θέματα που σύμφωνα με το ΣΕΤΕ μπορεί να επηρεάσουν την τουριστική ζήτηση τη χρονιά που έρχεται.

     Πηγή www.capital.gr

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις