Θα λειτουργήσει Κέντρο Αγροτικής Ανάπτυξη στην Κρήτη

Η λειτουργία του Κέντρου Αγροτικής Ανάπτυξης (Κ.Α.Α.) Νησιωτικής Οικονομίας με έδρα το Ηράκλειο, ως ένα από τα πέντε Κέντρα που θα λειτουργήσει ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ σε όλη τη χώρα, ανακοινώθηκε σε συνάντηση που είχαν στην Περιφέρεια Κρήτης η θεματική Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα Θεανώ Βρέντζου, ο Προέδρος του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ Καθηγητής Σ. Χαρουτουνιάν ο Διευθύνων Σύμβουλος Δρα Κ. Μαλλίδη καθώς και τα στελέχη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κρήτης.

Το Κ.Α.Α. όπως έγινε γνωστό, θα καλύπτει τις δραστηριότητες της εκπαίδευσης των αγροτών, της μεταφοράς τεχνολογίας-καινοτομίας, των επιθεωρήσεων και των ελέγχων.
Στόχος είναι το Κέντρο να συνεργάζεται με την Περιφέρεια έτσι ώστε να συμβάλει αποφασιστικά στην αγροτική ανάπτυξη της περιφέρειας. Κυρίαρχη δράση θα είναι η μεταφορά και ενσωμάτωση νέας τεχνολογίας στον αγροτικό τομέα. Η σημαντικότερη δράση θα είναι η δημιουργία και λειτουργία Πρότυπων Αγροκτημάτων.

Τα πρότυπα αγροκτήματα θα λειτουργήσουν ως σύμπραξη του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ με την Περιφέρεια και άλλους τοπικούς φορείς. Στόχος των πρότυπων αγροκτημάτων θα είναι η διάχυση της αγροτικής τεχνολογίας και καινοτομίας μέσα από δραστηριότητες επιδεικτικών και αποδεικτικών δράσεων και εκπαίδευσης, έτσι ώστε η ενσωμάτωση και υιοθέτηση νέων τεχνολογιών να επιτυγχάνεται χωρίς το υψηλό κόστος σε χρήμα και χρόνο όταν αυτό επιχειρείται στο επίπεδο της αγροτικής επιχείρησης. Οι δράσεις θα αποφασίζονται από τους παραγωγικούς φορείς της περιφέρειας και θα επικεντρώνονται σε i.νέες καλλιέργειες ii.νέες ποικιλίες ή παραδοσιακές ποικιλίες iii. νέες τεχνικές καλλιέργειας ή i.βελτίωση τοπικών φυλών ζώων ii.βελτίωση των συνθηκών εκτροφής iii.βελτίωση της διατροφής των τοπικών φυλών ζώων.

Στα πλαίσια αυτά συζητήθηκε η οργάνωση της επαναλειτουργίας της Σχολής Ασωμάτων και Μεσσαράς (Σταθμών) ως πρότυπα αγροκτήματα με κατευθύνσεις κτηνοτροφικού και γεωργικού χαρακτήρα, αντίστοιχα.

«Οι εφαρμογές είναι στοιχείο που λείπει από τον αγροτικό χώρο και αυτό θα επιδιωχτεί μέσω της σύμπραξης της Περιφέρειας Κρήτης και του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. Η στήριξη του παραγωγού στο χωράφι από τους φορείς μέσω της καινοτομίας, θα δώσει μια νέα δυναμική στο χώρο» δήλωσε η Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα Θεανώ Βρέντζου.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις