Αίτημα της ΠΕΝΑ για συνάντηση με τον  Χρ.Σταϊκούρα

Σε θηλιά στο λαιμό των αγροτών  έχει εξελιχθεί ο τρόπος φορολογίας τους και είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος αποδιοργάνωσης της  πρωτογενούς παραγωγής με ό, τι αυτό συνεπάγεται για την εθνική οικονομία της χώρας. 
Το Δ.Σ της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ) ζητά συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα προκειμένου να καταθέσει τους προβληματισμούς της και να ενημερωθεί για τις ενέργειας του υπουργείου σχετικά με το μείζον θέμα της φορολογίας των  αγροτών. 
Όπως αναφέρεται στην επιστολή που απέστειλε η ΠΕΝΑ στον αρμόδιο υπουργό «στο ήδη επιβεβαρυμμένο κλίμα έρχεται να προστεθεί η νέα διαδικασία φορολόγησης των κοινοτικών επιδοτήσεων (άμεσες ενισχύσεις, εξισωτικές αποζημιώσεις, ποιοτικά πριµ κ.α.) ως αποτέλεσμα της υποχρέωσης των επαγγελματιών του χώρου να τηρούν λογιστικά βιβλία. Οι τελευταίες διευκρινήσεις από πλευράς φοροτεχνικών κυρίως, καθώς δεν υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις από κυβερνητικούς αξιωματούχους, έρχονται να επιβεβαιώσουν αυτό που πρόκειται να συμβεί, δηλαδή οι κοινοτικές ενισχύσεις και οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, να προστίθενται στο φορολογητέο εισόδημα και να φορολογούνται κανονικά µε το συντελεστή 13% που έχει θεσπιστεί για τους αγρότες. Και όλα αυτά τη στιγμή που οι αγρότες έχουν δεχθεί αλλεπάλληλα χτυπήματα στο παρελθόν από τους κυβερνητικούς χειρισμούς, όπως τη μείωση του επιστρεφόμενου ΦΠΑ, την κατάργηση του αγροτικού πετρελαίου και του αγροτικού τιμολογίου για το ηλεκτρικό ρεύμα γεγονός που έχει οδηγήσει σε εκτόξευση του κόστος παραγωγής και πλέον είναι μεγάλος ο αριθμός των παραγωγών που αδυνατεί να καλλιεργήσει τα χωράφια του».
Στα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι αγρότες περιλαμβάνονται και τα εξής:
·    Μηδενική φορολογία κατά την πρώτη πενταετία προσαρμογής των νέων στο αγροτικό επάγγελμα και μείωση κατά 50% των εισφορών προς ΟΓΑ και ΕΛΓΑ.  
·    Να διευκρινιστεί ο τρόπος προσδιορισμού των διαφόρων ειδικών παραγόντων του κόστους
·    Να προσδιοριστεί με σαφήνεια ο τρόπος φορολόγησης των επιδοτήσεων και αποζημιώσεων
·    Χρηματοδότηση των δράσεων της ΠΕΝΑ  και των κατά τόπους Ενώσεων Νέων Αγροτών. Οι περιορισμένες δυνατότητες των ατομικών συνδρομών και η γενικότερη έλλειψη ρευστότητας δημιουργούν -συχνά- απαγορευτικές συνθήκες για την συνεπή παρακολούθηση των εξελίξεων, προϋπόθεση κρίσιμη για την βιωσιμότητα των νέων αλλά και ταυτόσημη με τη δυναμική και τον ρόλο τους στον πρωτογενή τομέα
·    Να υπάρξει νομοθετική πρόβλεψη για «τεκμαρτό υπολογισμό» διαφόρων λογιστικών φορολογικών μεγεθών, ώστε να γίνει ευκολότερη η λογιστική τήρηση. 
·    Η δυνατότητα εφαρμογής μειωμένου κατά 50% συντελεστή λόγω της ιδιότητας νέου επιτηδευματία 
·    Ο καθορισμός της διαδικασίας αποφυγής φορολόγησης εισοδημάτων της χρήσης 2014 που φορολογήθηκαν στην προηγούμενη χρήση
·    Εκκρεμεί η υλοποίηση της κυβερνητικής δέσμευσης για μείωση της προκαταβολής φόρου   

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις