Νέοι κανόνες για το Μητρώο Διαφάνειας από την ΕΕ και το ΕΚ

Εγκαινιάστηκε η νέα έκδοση του Μητρώου Διαφάνειας της ΕΕ, η οποία αποτελεί προϊόν συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αυτή η «δεύτερη γενιά» του μητρώου θέτει σε εφαρμογή τις διατάξεις της αναθεωρημένης συμφωνίας που υπεγράφη μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Απρίλιο του 2014.

Το νέο σύστημα φέρνει αλλαγές στον τρόπο δήλωσης ατόμων που σχετίζονται με την εκπροσώπηση ομάδων συμφερόντων και απαιτεί πρόσθετες πληροφορίες για τη συμμετοχή σε επιτροπές, φόρουμ, διακομματικές ομάδες ή παρόμοιες δομές της ΕΕ, καθώς και για τους νομοθετικούς φακέλους υπό συζήτηση. Επίσης, επεκτείνει σε όλους όσους καταχωρούνται στο Μητρώο, την απαίτηση δήλωσης του εκτιμώμενου κόστους που σχετίζεται με την εκπροσώπηση ομάδων συμφερόντων.

Επιπλέον, η απλούστευση της διαδικασίας για τις επισημάνσεις παρατυπιών και τις καταγγελίες επιτρέπει τον αυστηρότερο έλεγχο και την αποτελεσματικότερη επεξεργασία των παραπλανητικών, κατά τους ισχυρισμούς, πληροφοριών και παρέχει νέα κίνητρα για να αυξηθεί η προστιθέμενη αξία της καταχώρισης, όπως π.χ. η απαίτηση καταχώρισης όσων επιθυμούν να συναντηθούν με επιτρόπους, μέλη των ιδιαίτερων γραφείων τους και γενικούς διευθυντές, ή κάθε οργάνωσης που επιθυμεί να λάβει τον λόγο στις ακροάσεις που διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ένας φιλικότερος προς τον χρήστη ιστότοπος βελτιώνει τη δημόσια διασύνδεση και απλουστεύει τη διαδικασία καταχώρισης χάρη στην παροχή λεπτομερών οδηγιών.

Τα μέτρα που λαμβάνονται σήμερα απορρέουν από την υποχρέωση εφαρμογής της συμφωνίας που υπεγράφη τον Απρίλιο του 2014. Η Επιτροπή Γιούνκερ προτίθεται να υποβάλει το 2015 τη δική της πρόταση για ένα υποχρεωτικό μητρώο εκπροσώπων συμφερόντων που θα καλύπτει την Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. Αρμόδιος για την κατάρτιση αυτής της πρότασης είναι ο πρώτος αντιπρόεδρος κ. Τίμερμανς.

Στις 25 Νοεμβρίου 2014 η Επιτροπή Γιούνκερ έδωσε ήδη ώθηση στη διαφάνεια με την έκδοση δύο αποφάσεων οι οποίες απαιτούν δημοσίευση πληροφοριών σχετικά με τις συνεδριάσεις των επιτρόπων, των μελών των ιδιαίτερων γραφείων τους και των γενικών διευθυντών με οργανώσεις και αυτοαπασχολούμενα άτομα. Ο Πρόεδρος Γιούνκερ διευκρίνισε επίσης ότι οι εν λόγω συνεδριάσεις θα πρέπει, κατ’ αρχήν, να πραγματοποιούνται μόνο με οργανώσεις και αυτοαπασχολούμενα άτομα που περιέχονται στο Μητρώο Διαφάνειας. Η Επιτροπή έχει δεσμευτεί τόσο για την ενίσχυση της διαφάνειας όσο και για τη διατήρηση ενός ανοικτού και τακτικού διαλόγου με τους ενδιαφερομένους.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις