Παρεμβάσεις του Α.Σ ΑΙΧΜΕΑΣ για Φ.Π.Α αγροτών και ηλεκτρονικά μισθωτήρια

Ύστερα από τα προβλήματα που προέκυψαν σχετικά με την επιστροφή του ΦΠΑ σε αγρότες ο Αγροτικός Συνεταιρισμός ΑΙΧΜΕΑΣ μέσω του Πρόεδρου του και Αντιπρόεδρου της ΠΑΣΕΓΕΣ , κκ  Ανέστη Γιώργου , έθεσε στην Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κα Αικ. Σαββαΐδου, το ζήτημα της επιστροφής ΦΠΑ για το έτος 2013 , των  αγροτών που υποχρεώθηκαν το 2014 να ενταχθούν στο κανονικό καθεστώς χωρίς προηγουμένως να έχουν κάνει έναρξη στο ειδικό καθεστώς με αποτέλεσμα το σύστημα να μην τους βλέπει ως υπόχρεους επιστροφής ΦΠΑ και να μην μπορούν να εισπράξουν τα ποσά που δικαιούται για τις πωλήσεις των προϊόντων τους για το 2013 . Αυτό συνέβη κατά κύριο λόγο επειδή πολλοί  αγρότες απέκτησαν δικαιώματα στο έτος 2013 και δεν είχαν κάνει έναρξη στο ειδικό καθεστώς ώστε να είναι δικαιούχοι επιστροφής ΦΠΑ και μετέπειτα έκαναν υποχρεωτική έναρξη -λόγω επιδότησης- στο κανονικό καθεστώς , με αποτέλεσμα το τμήμα Μητρώου να μην τους ‘’βλέπει’’ ως δικαιούχους επιστροφής ΦΠΑ για το 2013. Επίσης πολλοί λογιστές  αν και διευκρινιζόταν στην ΠΟΛ 1079/19-3-2014 προέβησαν σε μαζικές μετατάξεις- ενάρξεις αγροτών στο κανονικό καθεστώς λόγω των προθεσμιών χωρίς προηγουμένως να έχουν κάνει τις απαραίτητες ενέργειες ( κατάθεση Μ0 προκειμένου να φαίνεται 31/12/13 εγγραφή στο ειδικό καθεστώς ) και επομένως οι εν λόγω παραγωγοί δεν ήταν δικαιούχοι για την επιστροφή ΦΠΑ για το 2013. 

Η ΔΟΥ Λιβαδειάς εξάλλου αν και μετά την διενέργεια προσωρινών ελέγχων ενέκρινε το δικαίωμα τους για την επιστροφή ΦΠΑ δεν μπορούσε τεχνικά να παρέμβει σε τοπικό επίπεδο και να τους επιστραφεί με μηχανογραφικό τρόπο. Υπάρχει όμως η δυνατότητα αν παρθεί μια απόφαση σε συλλογικό επίπεδο να τους επιστρέψει το ΦΠΑ έστω και χειρόγραφα. 

Η διαβεβαίωση της κας Σαββαΐδου ήταν ότι θα εξετάσει το ζήτημα αφού πρώτη φορά της έγινε αναφορά για το συγκεκριμένο ζήτημα . 

Σχετικά με τα ηλεκτρονικά μισθωτήρια ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού ο κκ Ανέστης , επανέφερε ένα πάγιο αίτημα των αγροτών στην κα Σαββαΐδου , δηλαδή να υπάρχει ένα όριο ετησίου μισθώματος των αγροτεμαχίων καθώς το δελτίο τύπου του Υπουργείου Οικονομικών στις 23/1/2015 που προέβλεπε ένα ετήσιο όριο 960 € ανά αγροτεμάχιο δεν συμπεριλήφθηκε στην ΠΟΛ 1030/2015 . Η κα Σαββαΐδου δεσμεύτηκε να επανεξετάσει το θέμα με την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών .

Ως Αγροτικός Συνεταιρισμός ΑΙΧΜΕΑΣ, θα συνεχίσουμε με κάθε τρόπο και μέσο να πρωτοστατούμε προκειμένου  να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα του αγροτικού κόσμου της επαρχίας Λιβαδειάς 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις