Έβρος :Παραγωγοί και κτηνοτρόφοι ξεκίνησαν να μετράνε τις «πληγές»

Ζημιές σε περίπου 300.000 στρέμματα προκάλεσαν οι καταστροφικές πλημμύρες στον Έβρο, λόγω της μεγάλης απελευθέρωσης νερού από το φράγμα του Ιβαΐλογκραντ στη Βουλγαρία.

Παραγωγοί και κτηνοτρόφοι ξεκίνησαν να μετράνε τις «πληγές» τους, κάτι που θα χρειαστεί αρκετό διάστημα, αφού το νερό θα αργήσει να υποχωρήσει από τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Έβρου, Λάζαρος Κιτσικίδης, μιλώντας στο in.gr, αναφέρει πως οι ζημιές είναι πάρα πολύ μεγάλες και έπληξαν σχεδόν όλο τον νομό. Οι περισσότερες εντοπίζονται στο Σουφλί και στη Νέα Βύσσα, ενώ στον νότιο Έβρο τις μεγαλύτερες ζημιές -μέχρι στιγμής-  έχουν υποστεί οι περιοχές Λαγυνά και Φέρες, όπου πλημμύρισαν και εκεί 100.000 στρέμματα.

«Δεν είναι, όμως, μόνο οι πλημμύρες, αφού είναι και η παγωνιά που επικρατεί, έχοντας δημιουργήσει πάρα πολλές ζημιές, με τα σιτάρια στα ορεινά να έχουν παγώσει. Οπότε αν συνυπολογίσετε και τα 35.000 ζώα που έχουν πεθάνει από την ευλογιά, καταλαβαίνετε ότι η αγροτική οικονομία στον νομό δεν υφίσταται πλέον» λέει.

«Για να σας δώσω μια εικόνα, μόνο στο Τυχερό Έβρου 1.000 στρέμματα οπωροφόρων δέντρων, τα οποία έχουν σπαρθεί εδώ και δύο χρόνια, έχουν εξαφανιστεί από το νερό. Πράγμα που σημαίνει ότι όλα αυτά καταστράφηκαν, γιατί τα δέντρα θα ξεραθούν» τονίζει.

Όσον αφορά τον χρόνο που απαιτείται για την αποστράγγιση των υδάτων και να καταγραφούν οι ζημιές, σημειώνει πως θα περάσει τουλάχιστον ένας μήνας για να γίνει αυτό, ενώ τονίζει ότι «με δεδομένο πως βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα, εκτιμώ ότι τα περισσότερα χωράφια δεν θα μπορέσουν να σπαρθούνε καν».

Όπως επισημαίνει, «το 80% της καλλιεργητικής περιόδου θα χαθεί, ούτως ή άλλως δεν γίνεται να υπάρχει παραγωγή και αναγκαστικά όσοι προλάβουν, θα περιμένουν την παραγωγή της άνοιξης. Όσοι καλλιεργούν, όμως,  βαμβάκι είναι δύσκολο να προλάβουν ακόμα και αυτήν την περίοδο παραγωγής».

«Περιμένουμε να δούμε πράξεις»

Σχετικά με την επίσκεψη του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Παναγιώτη Σγουρίδη, την Κυριακή στον Έβρο, αναφέρει ότι «ο υφυπουργός φάνηκε να έχει καλή διάθεση, αλλά πάντα οι συζητήσεις ικανοποιητικές είναι. Περιμένουμε να δούμε κι αν οι πράξεις θα είναι ανάλογες. Βέβαια, κι εμείς αντιλαμβανόμαστε ότι είναι μια δύσκολη περίοδος για τη χώρα, γνωρίζοντας ότι δεν είναι εύκολο να θα βρεθούν τόσα χρήματα για αποζημιώσεις, αλλά και για τα έργα που απαιτούνται στο ποτάμι», ενώ για την εξαγγελία του υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου, σχετικά με την επανασύσταση των ΜΟΜΑ, ανέφερε πως «μακάρι να υλοποιηθεί, είναι κοινά αποδεκτό ότι οι ΜΟΜΑ πρόσφεραν έργο».

Για τις αποζημιώσεις που περιμένουν από τον ΕΛΓΑ αναφέρει πως «όταν έχουμε να κάνουμε με ζημιές σε 300.000 στρέμματα, καταλαβαίνουμε ότι είναι δύσκολο να καλυφθούν αυτές οι ζημιές από τον ΕΛΓΑ, αλλά τι άλλο μπορεί να γίνει; Μάλιστα, όσοι παραγωγοί είδαν τα χωράφια τους να πλημμυρίζουν θα περιμένουν 3-4 χρόνια για να αποζημιωθούν από το ΠΣΕΑ».

Για την έλλειψη των απαραίτητων υποδομών έτσι ώστε να αποφεύγονται τέτοιου είδους καταστροφές, ο κ. Κιτσικίδης υπογραμμίζει ότι «βαρεθήκαμε να φωνάζουμε εδώ και 10-15 χρόνια πως πρέπει επιτέλους να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές για να μην έχουμε τέτοιες καταστροφές. Αν δεν κάτσουμε στο ίδιο τραπέζι με τους Τούρκους και του Βούλγαρους θα αντιμετωπίζουμε τα ίδια προβλήματα κάθε χειμώνα».

Τέλος τονίζει πως «οι Βούλγαροι δεν είναι η αιτία του προβλήματος, αφού το θέμα είναι ότι πρέπει επιτέλους να γίνει μεγαλύτερο το πλάτος του ποταμού».

ΕΛΓΑ

Ο προϊστάμενος του υποκαταστήματος του Ελληνικού Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) στην Αλεξανδρούπολη, Θανάσης Παναγός, σε δηλώσεις που παραχώρησε, ανέφερε ότι συνολικά έχουν πλημμυρίσει 220.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης, ενώ τα μισά εξ αυτών αποτελούν καλλιεργημένες εκτάσεις.

«Σε όλο το μήκος των παρεύριων αγροτικών περιοχών των Δήμων Ορεστιάδας, Διδυμοτείχου, Σουφλίου και Αλεξανδρούπολης έχουν πλημμυρίσει οι αναφερόμενες καλλιεργήσιμες εκτάσεις και τα 100.000 στρέμματα που καλλιεργούνταν αφορούν σε χειμερινά σιτηρά και μηδική, βαμβάκι, σκόρδα, σπαράγγια, δενδρώδεις καλλιέργειες και αραβόσιτο» κατέληξε.

 

 

 

Newsroom ΔΟΛ

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις