Προβλήματα στη σπορά των χωραφιών έφεραν οι βροχές

Πολλαπλά προβλήματα σε αγροτικές περιοχές της χώρας έχουν προκαλέσει οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, γεγονός που καθυστερεί την έναρξη της σποράς των χωραφιών.

Αγρότες από τις πληγείσες περιοχές που χτυπήθηκαν από τις θεομηνίες του χειμώνα, όπως στον Εβρο και τη Λαμία, δεν μπορούν να μπουν ακόμα στα πλημμυρισμένα χωράφια τους και επισημαίνουν ότι θα χαθεί μια ολόκληρη καλλιεργητική χρονιά εξαιτίας των εκτεταμένων ζημιών που σημειώθηκαν σε καλλιέργειες και υποδομές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στον Έβρο σε περίπου 180.000 στρέμματα δεν έχουν αποτραβηχτεί ακόμα τα νερά, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει και η καταγραφή των ζημιών. «Υπολογίζεται ότι σε 180.000 στρέμματα ακόμα υπάρχουν νερά. Δεν μπορούμε ακόμα να μπούμε στα χωράφια μας. Μας ενημέρωσαν ότι αυτήν την εβδομάδα θα ξεκινήσει η καταγραφή ζημιών και η καταμέτρηση των πλημμυρισμένων στρεμμάτων. Οι ζημιές στην περιοχή μας είναι τεράστιες και ακόμα δεν ξέρουμε πως και πότε θα αποζημιωθούμε» είπε ο Κώστας Αλεξανδρής, παραγωγός από τον Έβρο.

Οι αγρότες έχουν δεμένα τα χέρια όπως λένε και δεν μπορούν να προχωρήσουν στη σπορά των χωραφιών τους. «Στην περιοχή μας ήδη έπρεπε να ξεκινήσει η σπορά των τριφυλλιών και ακολουθούν τα καλαμπόκια, ωστόσο δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα γιατί ακόμα τα χωράφια έχουν νερά από τις πρόσφατες πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή μας πριν από περίπου ένα μήνα. Από το Λιανοκλάδι μέχρι την Ανθήλη χιλιάδες στρέμματα με σιτάρι, ελιές και κηπευτικά έχουν πληγεί, ενώ πάθαμε μεγάλες ζημιές στο οδικό δίκτυο και στις υποδομές. Τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ δεν μπορούν να μπουν ακόμα στα χωράφια λόγω των νερών» δήλωσε ο Γιώργος Παλιούρας αγρότης από τη Λαμία.

Καθυστέρηση στη σπορά των χωραφιών τους εξαιτίας των συχνών βροχοπτώσεων που σημειώθηκαν τις τελευταίες μέρες αντιμετωπίζουν παραγωγοί στη Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα στους νομούς Δράμας, Σερρών, Κιλκίς και Χαλκιδικής κ.ά. 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις