«Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου Θεσσαλονίκης»

Ένας ακόμη «Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου Θεσσαλονίκης» πραγματοποιήθηκε, για 15η χρονιά, μαζί φέτος για πρώτη φορά με τον «1ο Διεθνή Διαγωνισμό Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης».

Οι Διαγωνισμοί διοργανώνονται από την Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-HELEXPO και σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (OIV).

Οι τριήμερες γευσιγνωσίες των Διαγωνισμών, με τους συνολικά 560 οίνους, από Ελλάδα, Κύπρο, Βραζιλία, Σλοβακία, Γερμανία, Κίνα και Τσεχία, καθώς επίσης και τα 34 αποστάγματα από Ελλάδα και Κύπρο, διεξήχθηκαν στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ-HELEXPO, στις 24, 25 και 26 Φεβρουαρίου 2015.

35 διακεκριμένοι γευσιγνώστες, στο μεγαλύτερο ποσοστό από το εξωτερικό και οινολόγοι, σύμφωνα με τον κανονισμό του OIV, δοκίμασαν και βαθμολόγησαν τα δείγματα που συμμετείχαν αναδεικνύοντας 1 Μεγάλο Χρυσό Μετάλλιο, 81 Χρυσά Μετάλλια και 75 Ασημένια Μετάλλια.

Το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου στο πλαίσιο των εκθέσεων Detrop-Oenos, πραγματοποιήθηκε η επίσημη τελετή απονομής των μεταλλίων των Διαγωνισμών με την παρουσία των Ελλήνων οινοπαραγωγών, επαγγελματιών του χώρου αλλά και πολλών φίλων του κρασιού, συμπεριλαμβανομένου του δημάρχου της Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπουτάρη.

Στην ίδια τελετή, ανακοινώθηκε πως το «Greek Wine Industry Award 2015», εκ μέρους των Ελλήνων Οινοπαραγωγών, αποδίδεται στη συγγραφική ομάδα του βιβλίου «Wine Grapes», Jancis Robinson MW, Julia Harding MW και Dr José Vouillamoz.

Στο βιβλίο, το οποίο αποτελεί παγκοσμίως οινικό best seller, αναφέρονται 70 και πλέον Ελληνικές ποικιλίες, η καταμέτρηση των οποίων πραγματοποιήθηκε ύστερα από λεπτομερή έρευνα του Ελληνικού Αμπελώνα.

Το Ελληνικό κρασί τα τελευταία χρόνια, απασχολεί με τρόπο θετικό τον διεθνή διάλογο. Τύπος και διακεκριμένες προσωπικότητες του κρασιού, στον διεθνή χώρο, όπως οι τρεις που βραβεύουμε, ασχολούνται με αυτό και έχουν συμβάλει έτσι στην κατανόηση και γνωριμία του διεθνούς οινικού κοινού με το επώνυμο ελληνικό κρασί.

Η Γευστική Δοκιμή των «χρυσών» Βραβευμένων Οίνων & Αποσταγμάτων πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 1 Μαρτίου, επίσης στο πλαίσιο των εκθέσεων Detrop–Oenos στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ-HELEXPO.

Στην ιστοσελίδα «Διεθνής Διαγωνισμός Οίνων και Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης», www.tiwc.gr, μπορείτε να ενημερωθείτε ακόμη, για το προφίλ και τους στόχους του και να βρείτε κάθε πληροφορία για τον κανονισμό και τις δηλώσεις συμμετοχής, τα μετάλλια, τις ειδικές διακρίσεις, τους γευσιγνώστες και τους χορηγούς της φετινής διοργάνωσης. 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις