Εν αναμονή της ρύθμισης για το αφορολόγητο των επιδοτήσεων

Ρύθμιση με την οποία οι αγροτικές επιδοτήσεις και οι αποζημιώσεις αγροτών από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους δεν θα θεωρούνται φορολογητέο εισόδημα και θα είναι αφορολόγητες ανακοίνωσε ότι θα προωθήσει ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Βαγγέλης Αποστόλου, κατά τη συνάντηση που είχε με τους διαπιστευμένους συντάκτες του αγροτικού ρεπορτάζ.

Ο αναπληρωτής υπουργός διευκρίνισε ακόμη πως για τις «καμπάνες» των προστίμων και των καταλογισμών από την Ε.Ε που ανέρχονται σε περίπου 2,5 δις ευρώ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ζητά συμψηφισμό με τις αγροτικές επιδοτήσεις.

Ο κ. Αποστόλου ανέφερε ότι τα βεβαιωμένα πρόστιμα από την Ε.Ε. για τη χώρα μας ανέρχονται σε 1,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων για τα 500 εκατ. ευρώ έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και ήδη καταβλήθηκαν για φέτος 215 εκατ. ευρώ, ενώ έχει προγραμματιστεί η πληρωμή άλλων 398 εκατ. ευρώ το 2016. Διευκρίνισε δε ότι για το υπόλοιπο ποσό που απομένει, περίπου 700 εκατ. ευρώ, γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε μα μειωθεί.

Εξήγησε ακόμη πως οι καταλογισμοί από την πλευρά της ΕΕ ανέρχονται σε περίπου 1,2 δισ. ευρώ και αφορούν πέντε υποθέσεις, για τις οποίες ζητείται η ανάκτηση των ποσών εντόκως από τους παραγωγούς.

Οι σημαντικότερες από αυτές είναι το γνωστό «πακέτο Χατζηγάκη», που περιορίστηκε από τα 421 εκατ. ευρώ στα 327 εκατ. ευρώ, το «πακέτο Κοντού» το 2008, για το οποίο ζητείται η ανάκτηση 150 εκατ. ευρώ, και η τρίτη υπόθεση αφορά σε ποσό 465 εκατ. ευρώ από διάφορες περιπτώσεις της περιόδου 1982-1989. 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις