Εβδομάδα εξελίξεων για τους τευτλοπαραγωγούς και την ΕΒΖ

Με τη δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης ότι άμεσα - ενδεχομένως τις επόμενες μέρες - θα λυθεί το ζήτημα της αποπληρωμής των οφειλών στους τευτλοπαραγωγούς που τους οφείλει η ΕΒΖ από πέρυσι, έφυγαν οι παραγωγοί από τη σύσκεψη της Παρασκευής που έγινε στην Αθήνα, με επικεφαλής τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη και τον αναπληρωτή υπουργό Βαγγέλη Αποστόλου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των αγροτών και εργαζομένων στην ΕΒΖ, εκπροσώπων της ζαχαροβιομηχανίας και βουλευτών.

Στη σύσκεψη αναφέρθηκε επίσης πως θα επιταχυνθεί η προσπάθεια προκειμένου να αποζημιωθούν οι αγρότες τόσο για την ασυγκόμιστη παραγωγή όσο και γι αυτή που καταστράφηκε από πλημμύρες, ενώ η πολιτική ηγεσία του υπουργείου υποσχέθηκε ότι μέσα στην εβδομάδα θα ανακοινωθούν οι τιμές τεύτλων για το 2015, οι οποίες θα είναι εύλογες και ικανοποιητικές για τους παραγωγούς.

Με αυτό τον τρόπο, όπως επισημάνθηκε, θα στηριχθούν οι τευτλοπαραγωγοί, θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους ώστε να «τρέξει» και πάλι τόσο η αγροτική όσο και η μεταποιητική παραγωγική διαδικασία.

«Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δεσμεύτηκε ότι μέσα στην εβδομάδα θα έχουμε εξελίξεις τόσο για την πληρωμή των περσινών οφειλών της ΕΒΖ προς τους παραγωγούς όσο και για την ασυγκόμιστη παραγωγή μας. Ο κ. Λαφαζάνης μας ενημέρωσε ότι τη Δευτέρα θα συναντηθεί για το θέμα της ΕΒΖ με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου μας είπε ότι θέλει να στηρίξει την τευτλοκαλλιέργεια και την παραγωγή ζάχαρης. Είμαστε σε επαφή με το υπουργείο και περιμένουμε να δούμε τις εξελίξεις» είπε στο agrocapital.gr o Παύλος Μπογιαννίδης, πρόεδρος του Σωματείου Τευτλοπαραγωγών Βόρειας Ελλάδας.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Λαφαζάνης γνωστοποίησε στη σύσκεψη ότι η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα σκοπεύει να εκπονήσει με τη συμμετοχή των παραγωγών και των εργαζομένων, συνολικό σχέδιο εξυγίανσης της ΕΒΖ και της παραγωγής ζαχαροτεύτλων, ώστε να διασωθεί αλλά και να ενισχυθεί η τευτλοκαλλιέργεια και η παραγωγή ζάχαρης στη χώρα μας. 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις