Δεν δικαιούνται αποζημιώσεις οι ακαλλιέργητες αγροτικές εκτάσεις

Δεν δικαιούνται αποζημιώσεις οι αγροτικές εκτάσεις ήταν η γνωμοδότηση του συνεργείου του ΕΛΓΑ που επισκέφθηκε το πρωί της Τρίτης του Νομού Σερρών επικαλούμενοι και τη σχετική νομοθεσία που προβλέπει την αδυναμία αποζημίωσης αγροτεμαχίων εάν αυτά δεν έχουν περάσει από την διαδικασία της σποράς. Η παραπάνω απόφαση αποτελεί χαστούκι για τους πρόσφατα πληγέντες αγρότες των Δήμων Εμ. Παπά και Ν. Ζίχνης που είχαν εναποθέσει όλες τις ελπίδες τους στην πολιτεία καθώς όπως δηλώνουν η φετινή καλλιεργητική σεζόν έχει κυριολεκτικά «βουλιάξει».

Οι αρμόδιοι εκτιμούν πως τα νερά θα χρειαστούν αρκετούς μήνες ώστε να τραβηχτούν και αυτό με την προϋπόθεση πως ο καιρός να βελτιωθεί και ο Στρυμόνας δεν θα παρουσιάσει νέα πλημμυρικά φαινόμενα ενδεχόμενο που «τρομοκρατεί» τους κατοίκους του Πεθελινού και του Θολού. Το παραπάνω συνεπάγεται στην απώλεια μεγάλου μέρους της καλλιεργητικής περιόδου κατά την διάρκεια της οποία οι αγρότες προβαίνουν σε εργασίες όπως η σπορά.

Σύμφωνα με τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕ Σερρών κ. Νίκο Ροϊδο ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν προβλέπει την καταβολή αποζημιώσεων για αγροτεμάχια πουν δεν έχουν περάσει από την διαδικασία της σποράς με αυτή την ανεπάρκεια στον κανονισμό να προκαλεί προβλήματα στους πληγέντες αγρότες που ασχολούνται κατά κόρον με ανοιξιάτικες καλλιέργειες. Παράλληλα ο κ. Ροϊδος θεωρεί πολύ δύσκολη την αποζημίωση των αγροτών μέσω ΠΣΕΑ καθώς ο οργανισμός καλύπτει μόνο συγκεκριμένες καλλιέργειες όπως οι μηδικές καλλιέργειες.

Καταβλήθηκαν τα πρώτα ποσά για τις χαλαζοπτώσεις του Ιουνίου

Παράλληλα κατατέθηκαν την Τρίτη μετά από μεγάλη καθυστέρηση οι πρώτες αποζημιώσεις αναφορικά με τις χαλαζοπτώσεις του περασμένου Ιουνίου. Η καθυστέρηση με την οποία καταβλήθηκαν οι αποζημιώσεις προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια των αγροτών που κάνουν λόγο για «αδιαφορία» των αρχών για τον πρωτογενή τομέα σε μία πολύ δύσκολη στιγμή. Ωστόσο σε ορισμένα χωριά όπως το Ψυχικό μόλις την Τρίτη οι παραγωγοί έλαβαν τα πορίσματα των συνεργείων του ΕΛΓΑ με τους πληγέντες να δηλώνουν την απαισιοδοξία τους αναφορικά με το χρόνο καταβολής των ποσών που τους αντιστοιχούν.

Εφημεριδα Παρατηρητης

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις