Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις της Π.Κ.Μ. στις πληγείσες περιοχές της Π.Ε.Σερρών

 Επί ποδός βρίσκεται ο μηχανισμός της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την προστασία των πληγεισών από τις πλημμύρες περιοχών της Π.Ε. Σερρών. Έχουν ήδη ολοκληρωθεί όλες οι παρεμβάσεις για την προστασία του οικισμού του Πεθελινού σε όλα τα μέτωπα, με την ανύψωση αναχώματος περιμετρικά του χωριού, όπως είχε δεσμευτεί η Αντιπεριφέρεια Σερρών. Παράλληλα, ανάχωμα στήθηκε και για την αποφυγή δημιουργίας προβλημάτων σε μεγάλη κτηνοτροφική μονάδα που βρίσκεται στο Παραλήμνιο. Επίσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών Γιάννης Μωυσιάδης μαζί με τους αρμόδιους υπαλλήλους της Διεύθυνσης τεχνικών έργων της Αντιπεριφέρειας και σε συνεργασία με τον στρατό και την πυροσβεστική, πραγματοποίησαν και σήμερα διερευνητικές αυτοψίες ώστε να βρεθεί ο κατάλληλος δρόμος πρόσβασης για την προσέγγιση μηχανημάτων στο σημείο του σπασμένου αναχώματος του Πεθελινού, με σκοπό την κατά το δυνατόν αποκατάστασή του. Επιπρόσθετα, ελέγχθηκε η περιοχή Μύρκινου-Παλαιοκώμης για τη δυνατότητα αποκατάστασης και του εκεί σπασμένου αναχώματος. Παράλληλα, συνεχίζονται οι έλεγχοι και στα αναχώματα της λίμνης Κερκίνη λόγω της αυξημένης στάθμης, ενώ η εξερχόμενη παροχή νερού από τα θυροφράγματα αυξάνεται σταδιακά, ώστε να υπάρχει σταθεροποίηση της στάθμης που ανεβαίνει λόγω των μεγάλων εισροών νερού από τη γειτονική Βουλγαρία. Να τονιστεί πως όλες αυτές τις ημέρες συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς οι προσπάθειες από τη διεύθυνση τεχνικών έργων της Π.Ε. Σερρών, μηχανήματα του στρατού αλλά και ιδιωτών για την αντιμετώπιση κάθε πιθανού κινδύνου που ενδεχομένως προκύψει από την αύξηση της στάθμης του νερού. Το τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Σερρών έχει ήδη επικοινωνήσει με όλους τους δήμους του νομού, προκειμένου να τους ενημερώσει για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων προστασίας. Οι πολίτες λοιπόν καλούνται για τη δική τους ασφάλεια να μην πλησιάζουν τον ποταμό Στρυμόνα και τα αναχώματα, να απομακρύνουν τα μηχανήματα και τα εργαλεία από τις επικίνδυνες περιοχές καθώς επίσης και να συνεργάζονται με την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων και την Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Π.Ε. για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας – Αντιπεριφέρεια Σερρών, συνεχίζει να βρίσκεται σε πλήρη εγρήγορση και τα τεχνικά κλιμάκια θα εργάζονται καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου για την αντιμετώπιση του προβλήματος σε όλες τις περιοχές της Π.Ε. Σερρών.

Όσον αφορά στο ατυχές γεγονός, που έλαβε χώρα χθες και μεταδόθηκε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών Γιάννης Μωυσιάδης επισημαίνει τα εξής:

«Βρισκόμαστε σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση τις τελευταίες μέρες στις Σέρρες. Η περιοχή κατόπιν άμεσων ενεργειών μας έχει κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και απαιτούνται ταχύτατοι χειρισμοί από την πολιτεία για να υλοποιηθούν όλα όσα θέσαμε ως άμεση προτεραιότητα, στην κοινή σύσκεψη που πραγματοποιήσαμε. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι η αντίδρασή μου, δεν είναι σε καμία περίπτωση δικαιολογημένη, παρά το γεγονός ότι μπορεί να αιτιολογηθεί από την ένταση και την αγωνία μου να δοθεί άμεσα λύση στα προβλήματα ώστε να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές. Γι’ αυτό το λόγω ζητώ ειλικρινά συγγνώμη από τους συμπολίτες μου. Δεν με εκφράζει και είναι εντελώς ανοίκειο προς εμένα, όπως άλλωστε έχω αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια, ούτε το είδος, ούτε το ύφος της ατυχούς αυτής αντίδρασής μου. Άλλωστε, οι συμπολίτες μας και ιδιαίτερα οι πληγέντες έχουν κάθε δίκιο να αισθάνονται εξοργισμένοι από τις καταστροφές που έλαβαν χώρα και θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι θα κάνω όλα όσα χρειάζονται όχι μόνο για τις αποζημιώσεις και την αποκατάσταση των καταστροφών, αλλά θα διεκδικήσω τα χρήματα που απαιτούνται από την πολιτεία για μόνιμη και οριστική λύση, ώστε να μην έχουμε την επανάληψη ανάλογων φαινομένων»

Όσον αφορά δε στην επιστολή, την οποία απέστειλε η Βουλευτής Σερρών Φωτεινή Αραμπατζή στη διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, θα θέλαμε να ενημερώσουμε ότι η διαδικασία αποζημίωσης με πόρους από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης έχει ήδη ενεργοποιηθεί από τις αρχές Φεβρουαρίου για ολόκληρη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στην πρόταση αυτή θα ενταχθούν και τα απαιτούμενα κονδύλια για την αποκατάσταση των ζημιών στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών. Για το λόγο αυτό, έχει ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και έχουν κληθεί να ανταποκριθούν ταχύτατα οι Δήμοι για την καταγραφή των καταστροφών. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας καταγραφής των ζημιών θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων φορέων στο Διοικητήριο Σερρών. 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις