Ύδρευση ανατολικής πλευράς Π.Ε. Καρδίτσας

Καθοριστικής σημασίας για την εξέλιξη του έργου ύδρευσης των ανατολικών περιοχών της περιφερειακής ενότητας Καρδίτσας, ήταν η σημερινή ημέρα, καθώς ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός υπέγραψε τη σύμβαση που αφορά στο έργο του «τεχνικού συμβούλου». Πρόκειται ουσιαστικά για το τελευταίο στάδιο των απαιτούμενων ενεργειών, οι οποίες θα οδηγήσουν στην ανάδειξη του αναδόχου για να λυθεί το πρόβλημα της ύδρευσης σε 42 συνολικά οικισμούς των δήμων Καρδίτσας, Σοφάδων και Παλαμά. 

Ο Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ 

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της υπογραφής της σύμβασης, ο κ. Αγοραστός σημείωσε τα εξής: «είναι ένα έργο για το οποίο συνεργαστήκαμε με το δήμο αλλά και το Σύνδεσμο Ύδρευσης για να μπορέσουμε  να το εντάξουμε και τα καταφέραμε. Είναι ένα έργο δύσκολο όπου αυτή τη στιγμή εξελίσσεται σε φυσικό αντικείμενο, η τοποθέτηση των αγωγών. Χρειάζεται όμως για την ολοκλήρωση του, το ταχυδιυλιστήριο και για να γίνει αυτό βάσει της κείμενης νομοθεσίας, είναι απαραίτητος ο εξειδικευμένος τεχνικός σύμβουλος ο οποίος θα παρακολουθεί την ροή και την υλοποίηση του φυσικού αντικειμένου του έργου. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε πως πρόκειται για ένα ειδικό έργο από το οποίο εξαρτάται η ποιότητα και η επάρκεια του νερού για μία μεγάλη περιοχή.  

Είναι ένα έργο μεγάλης σημασίας για την Καρδίτσα, τους δήμους Σοφάδων και Παλαμά, δίνοντας νερό σε 42 χωριά που δεν έχουν επάρκεια ποιότητας και ποσότητας νερού. Παράλληλα τροφοδοτείται η τοπική οικονομία, δίνεται δουλειά σε ανθρώπους και ταυτόχρονα δημιουργούνται οι προϋποθέσεις σωστής διαχείρισης του νερού. 

Ο Θ. ΣΚΑΡΛΟΣ 

Ο Δήμαρχος Σοφάδων κ. Θάνος Σκάρλος στην τοποθέτησή του τόνισε μεταξύ άλλων: «Το έργο Ύδρευσης Ανατολικής πλευράς Ν. Καρδίτσας από τη λίμνη Σμοκόβου, του οποίου κύριος είναι ο Σύνδεσμος Ύδρευσης Σμοκόβου πρόκειται  να εξυπηρετήσει τις ανάγκες ύδρευσης 42 οικισμών των Δήμων Καρδίτσας, Σοφάδων και Παλαμά και αφορά 55.000 κατοίκους.  

Με το συγκριμένο έργο, εξασφαλίζεται η διανομή ασφαλούς πόσιμου νερού σε ολόκληρη την ανατολική Π.Ε Καρδίτσας, αναμένεται δε να προκύψουν σημαντικά οφέλη για την ποιότητα ζωής των κατοίκων αλλά και την τοπική οικονομία. Οφέλη τα οποία πρέπει να διασφαλιστούν, προχωρώντας με απόλυτη τεκμηρίωση και βεβαιότητα κάθε βήμα του έργου.     

Σ’ αυτό το πλαίσιο, προβλέπονταν και το υποέργο του Τεχνικού Συμβούλου, το οποίο αισίως ολοκληρώθηκε με την υπογραφή της σχετικής σύμβασης. 

Θεωρώ λοιπόν χρήσιμο -και ίσως επιβεβλημένο- να αναμένουμε τις όποιες γνωμοδοτήσεις του. Άλλωστε ο ρόλος του Τεχνικού Συμβούλου στο έργο είναι συγκεκριμένος, όπως συγκεκριμένες είναι και οι υπηρεσίες που προσφέρει. Στόχος όλων μας είναι να προχωρήσουμε τάχιστα τις επόμενες διαδικασίες προκειμένου να φτάσουμε στην υλοποίηση του τόσο σημαντικού έργου για την περιοχή».  

Ο Β. ΤΣΙΑΚΟΣ 

Ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος, σημείωσε μεταξύ άλλων: «το έργο της ύδρευσης από την ανατολική πλευρά του Σμοκόβου είναι ένα από τα σημαντικότερα όχι μόνο για την Καρδίτσα, αλλά και τη Θεσσαλία. Με την υπογραφή της σύμβασης του τεχνικού συμβούλου σήμερα, είμαστε πλέον σε θέση να πούμε ότι το ταχυδιυλιστήριο θα γίνει όπως πρέπει να γίνει και έτσι θα υδρευτούν με άριστης ποιότητας νερό περιοχές που αντιμετώπιζαν προβλήματα με νιτρικά. Θα επισπεύσουμε λοιπόν τις διαδικασίες, θα γίνουν όλα όπως πρέπει ώστε να μπούμε στο επόμενο στάδιο του έργου που είναι η ανάδειξη του αναδόχου που θα φτιάξει το ταχυδιυλιστήριο». 

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΑΝΑΤΕΘΕΙΣΑΣ ΕΡΓΟΛΑΒΙΑΣ:    

Η παροχή Υπηρεσιών του Τεχνικού Συμβούλου για την Υποστήριξη στην υλοποίηση του έργου, αφορά τις υποχρεώσεις του Τεχνικού Συμβούλου για την υλοποίηση του έργου. Συγκεκριμένα οι εργασίες του Τεχνικού Συμβούλου παρέχονται για την υποβοήθηση του Φορέα: 

  • Στην παρακολούθηση της κατασκευής των έργων. Μετά την υπογραφή της σύμβασης με τους Αναδόχους κατασκευής των έργων και κατά τη διάρκεια της φάσης κατασκευής, ο Τεχνικός Σύμβουλος θα υποστηρίξει τον Φορέα στην κατασκευή του έργου, βάσει του καθορισμένου συστήματος προγραμματισμού & ελέγχου, καθώς και του καθορισμένου συστήματος αναφοράς & πληροφόρησης του έργου. Αναλυτικότερα το αντικείμενο των Υπηρεσιών του Τεχνικού Συμβούλου στο στάδιο αυτό, αναλύεται ως ακολούθως: 

  • Υποστήριξη στον έλεγχο των μελετών Αναδόχων. 

  • Υποστήριξη στον έλεγχο των λοιπών παραδοτέων Αναδόχων. 

  • Παρακολούθηση φυσικής και οικονομικής προόδου των έργων. 

  • Παρακολούθηση κατασκευής των έργων.   

  • Στη δοκιμαστική λειτουργία του Διυλιστηρίου Πόσιμου Νερού. Αναλυτικότερα: 

  • Υποστήριξη στον έλεγχο επίτευξης των εγγυημένων αποδόσεων του Δ.Π.Ν. 

  • Υποστήριξη κατά τη φάση εκπαίδευσης προσωπικού – προγραμματισμού Φορέα. 

  • Στη γενική υποστήριξη: Στα καθήκοντα του Τεχνικού Συμβούλου περιλαμβάνεται η γενική υποστήριξη στην διαχείριση των εργολαβικών συμβάσεων.  

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις