Διαφωνία κυβέρνησης - περιφερειαρχών για τα κονδύλια ΕΣΠΑ

Αρνήθηκαν οι περιφερειάρχες να επιστρέψουν στον κρατικό προϋπολογισμό τα κοινοτικά κονδύλια τα οποία δεν έχουν ακόμα διατεθεί. Η στάση τους αυτή διατυπώθηκε κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα με τον Υπουργό Οικονομίας, κ. Γιώργο Σταθάκη.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός δήλωσε ότι δεν θα αλλάξει τίποτα στη διαδικασία διαχείρισης των κονδυλίων των ΠΕΠ (Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα), ούτε θα υπάρξει πρόβλημα υποχρηματοδότησης των έργων ή έλλειψης πόρων στις Περιφέρειες.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Επικρατείας κ. Τ. Κουίκ ο οποίος συμμετείχε επίσης στη σύσκεψη δήλωσε ότι δεν θα φύγουν χρήματα από τις Περιφέρειες για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις και συνέστησε «ηρεμία». Εξάλλου επισήμανε ότι η κυβέρνηση εργάζεται προκειμένου να αξιοποιηθεί και το τελευταίο ευρώ του ΕΣΠΑ.

Μετά τη σύσκεψη Υπ. Οικονομίας – ΕΝΠΕ περιφερειάρχες τόνισαν πως η μεταφορά κονδυλίων του ΕΣΠΑ στον κρατικό προϋπολογισμό δεν προβλέπεται από την Κοινοτική νομοθεσία και ότι δεν υπάρχει διαδικασία για την υλοποίηση σχετικής πρόβλεψης που περιλαμβάνεται σε εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομίας προς τις Περιφέρειες, να μεταφερθούν δηλαδή στον προϋπολογισμό κονδύλια που δεν είναι άμεσα απαιτητά για την πληρωμή συγχρηματοδοτούμενων έργων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τη συνάντησή τους με τον υπουργό Οικονομίας, οι Περιφερειάρχες ξεκίνησαν δική τους συνάντηση στα γραφεία της ΕΝΠΕ.

Από την άλλη πλευρά, πηγές του υπουργείου Οικονομίας αναφέρουν ότι δεν τίθεται θέμα χρήσης κονδυλίων του ΕΣΠΑ για άλλους σκοπούς, υπήρξε παρεξήγηση που λύθηκε. Εξηγούν ότι η κυβέρνηση ζήτησε να επιστραφούν κονδύλια που δεν έχουν δοθεί και δεν θα διατεθούν τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να αναδιατεθούν σε νέα έργα. Δεν θα χαθεί τίποτα από τα χρήματα αυτά, ανέφεραν, θα μείνουν στις περιφέρειες σε νέα έργα, πρόσθεσαν. «Τα χρήματα δεν θα έχουν άλλη χρήση εκτός από το ΕΣΠΑ, άλλωστε και βάση του νόμου δεν μπορούν να δοθούν για άλλο σκοπό, παρά για επενδύσεις" ανέφεραν.

Πηγή www.capital.gr

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις