Σταδιακή μείωση της στάθμης της λίμνης Κερκίνη

Η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών ενημερώνει τους πολίτες πως μετά το αναγκαστικό άνοιγμα των θυροφραγμάτων της λίμνης Κερκίνη τις προηγούμενες ημέρες παρατηρείται πλέον σταδιακή μείωση της στάθμης της λίμνης.

Στόχος είναι τις επόμενες ημέρες η στάθμη να υποχωρήσει σε επίπεδα που θα επιτρέπουν την μείωση της εξερχόμενης παροχής από τα θυροφράγματα, ώστε να μπορέσει να απορροφηθεί ενδεχόμενη νέα αυξημένη εισροή υδάτων από τη γειτονική Βουλγαρία, χωρίς να υπάρξει επιδείνωση της υφιστάμενης ήδη δυσμενούς κατάστασης στις πληγείσες περιοχές.

Εν τω μεταξύ, η Διεύθυνση Τεχνικών έργων της Π.Ε. Σερρών καθιστά σαφές προς όλους τους δήμους που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις πλημμύρες ότι είναι απαραίτητη και επιβεβλημένη η επίβλεψη από τεχνικούς υπαλλήλους των δήμων σε όλες τις επεμβάσεις που γίνονται στα αναχώματα-είτε με μηχανήματα των δήμων είτε με ιδιωτικά- και η παροχή ενημέρωσης προς την Περιφέρεια ώστε να διασφαλιστεί πως δεν γίνονται επεμβάσεις που μπορεί να έχουν τελικά το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα, κάτι που δυστυχώς συχνά συμβαίνει.

 Όσον αφορά στις πρόσφατες δηλώσεις της δημάρχου Βισαλτίας Αγνής Δουβίτσα σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό (δελτίο ειδήσεων του ΤΗΛΕ-ΕΠΙΛΟΓΕΣ 01-04-2015) στις οποίες μεταξύ άλλων ανέφερε πως «η αντιπεριφέρεια εγκαλεί το δήμο Βισαλτίας για τις επεμβάσεις που έχουν γίνει» η Αντιπεριφέρεια Σερρών ξεκαθαρίζει πως ουδέποτε «εγκάλεσε τον δήμο», παρά μόνο ζήτησε πληροφορίες για την εκτέλεση των εργασιών που έγιναν στο ανάχωμα του Αχινού. Πιο συγκεκριμένα έγγραφο της  Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων στις 18-03-2015 με αποδέκτη τον δήμο Βισαλτίας και θέμα την «παροχή πληροφοριών για εκτέλεση εργασιών ενίσχυσης του αναχώματος του ποταμού Στρυμόνα κατάντη του αντλιοστασίου Αχινού» αναφέρει τα εξής : «Μετά από σημερινή αυτοψία υπαλλήλων της υπηρεσίας μας, διαπιστώθηκε ότι στο ανάχωμα του ποταμού Στρυμόνα κατάντη του αντλιοστασίου Αχινού εκτελέστηκαν εργασίες ενίσχυσης. Παρακαλούμε να μας πληροφορήσετε αν οι εργασίες εκτελέστηκαν με ευθύνη του δήμου σας, καθώς και για τον τρόπο εκτέλεσης των εργασιών, το είδος του εδαφικού υλικού που χρησιμοποιήθηκε και τα μηχανικά μέσα που χρησιμοποιήθηκαν για την ενίσχυση». Από τα παραπάνω λοιπόν προκύπτει με σαφήνεια πως δεν πρόκειται περί έγκλησης προς το δήμο όπως ατυχώς παρουσιάστηκε αλλά περί λογικού αιτήματος για ενημέρωση προς την Περιφέρεια.

Να τονιστεί επίσης πως επί ποδός εξακολουθεί να βρίσκεται και το τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Π. Ε .Σερρών που επιβλέπει την κατάσταση σε συνεργασία με τα αντίστοιχα τμήματα των δήμων, την αστυνομία και την πυροσβεστική. Μάλιστα χθες (Πέμπτη 02-04-2015) επισκέφτηκε τις πλημμυρισμένες εκτάσεις Αχινού, Μαυροθάλασσας και Ιβήρων ο Προϊστάμενος της Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης Χρήστος Μαμαρίκας και σήμερα (Παρασκευή 03-04-2015 ) βρέθηκε στις πληγείσες περιοχές και ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Π. Κ. Μ. Γιώργος Μπαρπαρούσης.

Τέλος, το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Π. Ε. Σερρών καλεί για ακόμη μία φορά τους πολίτες να μην πλησιάζουν τον ποταμό Στρυμόνα και τα αναχώματα για τη δική τους ασφάλεια καθώς επίσης και να συνεργάζονται με την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων και τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Π. Ε. για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις