ΑΜΘ Γ. Παυλίδης η κυβέρνηση να δώσει τη λύση ώστε κάθε ζώο να έχει ίση ενίσχυση από την Κ.Α.Π

Για τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της κατανομής των βοσκοτόπων που θα επιλέξει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ενημέρωσε ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Γιώργος Παυλίδης το Περιφερειακό Συμβούλιο την Δευτέρα 6 Απριλίου.

Όπως ανέφερε ο κ. Παυλίδης, το Υπουργείο επέλεξε  συνδυασμό των βοσκοτόπων με την πυκνότητα βόσκησης, κάτι για το οποίο ο ίδιος είχε εκφράσει επιφυλάξεις γιατί υπάρχει πιθανότητα οι περιοχές με μεγαλύτερες συχνότητα βόσκησης να εισπράξουν χαμηλότερες επιδοτήσεις από την ΚΑΠ, πόσο μάλλον περιοχές όπως η Περιφέρειά μας, όταν έχουμε μεγάλα ποσοστά πρωτογενούς παραγωγής.

Για αυτό και συνάντησε τα προεδρεία των Κτηνοτρόφων ανήμερα της 25ης Μαρτίου, όπου συζητήθηκαν τα σενάρια που έδωσε το υπουργείο. Με δεδομένο ότι στην περιοχή μας έχουμε πολύ μεγαλύτερο αριθμό ζώων και δη μεγάλων ζώων, απ’ ότι έχουν οι άλλες περιφέρειες, πιστεύει πως σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει και δεν θα ανεχθούν αυτά τα σενάρια που θα μετεξελιχθούν σε μειωμένη λήψη άμεσων ενισχύσεων  και επιδοτήσεων.

«Δεν αποφασίζουμε εμείς. Εμείς θέλουμε να αποκατασταθεί το δίκαιο. Όποιος παράγει σ’ αυτή τη χώρα, όποιος έχει ένα άλφα μέγεθος ζωικό κεφάλαιο, πρέπει να πάρει και ένα άλφα μέγεθος ενισχύσεων και εξισωτικών αποζημιώσεων. Αποτελεί κανόνα. Δεν γίνεται ούτε σύμφωνα με το δίκιο αποδεκτό, αλλά ούτε σύμφωνα και με τις πρακτικές, να οδηγηθούμε στο φαινόμενο, εμείς που έχουμε ισχυρή κτηνοτροφία που συμβάλλει στην εθνική οικονομία να τιμωρούμαστε γιατί έχουμε περισσότερα ζώα. Αυτό είναι σαφές, δεν θα γίνει δεκτό»

Όπως σημείωσε ο κ. Παυλίδης, από τα κεντρικά ισχυρίζονται ότι δεν είναι εφικτές οι τεχνικές λύσεις σε επίπεδο χώρας, όπως έχει προτείνει η Περιφέρεια, όμως όπως ανέφερε όπου θέλουν συνδέουν την Αττική με την Αιτωλοακαρνανία ή όλες τις Νήσους όλης της Ελλάδας.

«Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι –γιατί ακούω διάφορα άλλα απίθανα, μιλάνε μερικοί για την αύξηση του ζωικού κεφαλαίου που μπορεί να βλάψει το περιβάλλον- άλλαξε ποτέ κανείς τις συνήθεις των βοσκών; Δεν βόσκουν ανέκαθεν στα ίδια σημεία, και πέρα και ανεξάρτητα από το αν θα πάρουν επιδοτήσεις, δεν θα συνεχίσουν να βόσκουν στους ίδιους βοσκότοπους; Ασφαλώς και θα συνεχίσουν. Αυτό το status δεν άλλαξε»

Συμπέρασμά του είναι, πως το όλο ζήτημα είναι τεχνητό, και θα πρέπει η κυβέρνηση να δώσει τη λύση, ώστε κάθε ζώο να έχει ίση ενίσχυση από την Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις