Πρόστιμα και καταλογισμοί στην ατζέντα της συνάντησης του Β. Αποστόλου με τον Επίτροπο Γεωργίας στις Βρυξέλλες

Το αίτημα έκπτωσης ή μείωσης των προστίμων και των καταλογισμών που έχει επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη χώρα μας συνολικού ποσού περίπου 2,5 δις ευρώ θα θέσει ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Βαγγέλης Αποστόλου στη συνάντηση που θα έχει με τον Επίτροπο Γεωργίας Φιλ Χόγκαν την ερχόμενη Τρίτη στις Βρυξέλλες.

«Σε ό,τι αφορά στα βεβαιωμένα πρόστιμα που ανέρχονται σε 1,3 δισ. ευρώ θα ζητηθεί να υπάρξει κάποια έκπτωση, καθώς είναι ένα ποσό που δε μπορούμε να αντέξουμε» τόνισε ο κ. Αποστόλου κατά τη σημερινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε και πρόσθεσε ότι ήδη η χώρα μας πρόσφατα κατέβαλλε 200 εκατ. ευρώ ως πρώτη δόση .

Αντίστοιχα για το θέμα των καταλογισμών που ανέρχονται σε 1,2 δισ. ευρώ ο κ. Αποστόλου δήλωσε ότι θα εξαντληθεί κάθε δυνατότητα για τη δραστική μείωσή τους  και θα τεκμηριωθεί βάσει στοιχείων η αδυναμία να ανακτηθούν τα ανάλογα ποσά από αγρότες και Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, καθώς πολλές από αυτές, όπως είπε, ήταν ενώσεις «φαντάσματα».

Επισημαίνεται ότι οι καταλογισμοί από την πλευρά της Ε.Ε αφορούν σε πέντε υποθέσεις και ζητείται η ανάκτηση των ποσών από τους αγρότες εντόκως. Ειδικότερα οι πιο σημαντικές αφορούν: το «πακέτο Χατζηγάκη», που περιορίστηκε από τα 421 εκατ. ευρώ στα 327 εκατ. ευρώ, το «πακέτο Κοντού» το 2008, για το οποίο ζητείται η ανάκτηση 150 εκατ. ευρώ και η τρίτη υπόθεση αφορά σε ποσό 465 εκατ. ευρώ από διάφορες περιπτώσεις της περιόδου 1982-1989.

Παράλληλα, όπως επισημάνθηκε, στον Επίτροπο Χόγκαν θα τεθεί το ζήτημα της παράτασης για ένα έτος στην εφαρμογή του τρέχοντος Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013. «Ο λόγος είναι η χαμηλή απορρόφηση του προγράμματος που φτάνει στο 74% όταν σε άλλες χώρες ξεπερνά το 94%», είπε ο κ. Αποστόλου. Επίσης, η ελληνική πλευρά θα ζητήσει  παράταση 2-3 μηνών και για την υποβολή στην ΕΕ των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης  που λήγει στις 15 Μαΐου, ενώ το υπουργείο πρόκειται να καταθέσει το επόμενο διάστημα σχέδιο νόμου για τις βοσκήσιμες γαίες.

Νέοι γραμματείς και διοικήσεις οργανισμών

Κατά τη σημερινή συνέντευξη τύπου ο αναπληρωτής υπουργός παρουσίασε τους νέους γενικούς γραμματείς και τις διοικήσεις των εποπτευόμενων φορέων του υπουργείου.
Συγκεκριμένα, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης ανέλαβε ο Δημήτρης Γελαλής, οικονομολόγος και Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής  και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων ο Χαράλαμπος Κασίμης Καθηγητής Αγροτικής Κοινωνιολογίας στο Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Οι νέες διοικήσεις των εποπτευόμενων οργανισμών και φορέων του υπουργείου έχουν ως εξής:

ΟΠΕΚΕΠΕ: Πρόεδρος, Αντώνης Μωυσίδης Καθηγητής Αγροτικής Κοινωνιολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Α’ Αντιπρόεδρος Ειρήνη Κατσινοπούλου, γεωπόνος, Β’  Αντιπρόεδρος Άννα  Μαρία Γιάντση, δασολόγος και Γενικός Διευθυντής Γιώργος Αποστολάκης, γεωπόνος.

ΕΛΓΑ: Πρόεδρος αναλαμβάνει ο Νίκος Στουπής, γεωπόνος και Αντιπρόεδρος ο Θανάσης Ζανιάς, οικονομολόγος.

ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ: Πρόεδρος, Αλέκος Κουτσούρης αναπληρωτής καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και  Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Γιώργος Καρέτζος, δασολόγος .

ΕΦΕΤ: Πρόεδρος παραμένει ο νυν πρόεδρος Ιωάννης Τσιάλτας και Αντιπρόεδρος ορίζεται η Φωτεινή Αθανασοπούλου, καθηγήτρια κτηνιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Τέλος, στο Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών τη θέση του προέδρου αναλαμβάνει ο Θανάσης Σαπουνάς, γεωπόνος.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις