Οι ορυζοκαλλιεργητές θα ζητήσουν έγκριση σε τέσσερα ζιζανιοκτόνα

Μπορεί η ορυζοκαλλιέργεια στη χώρα μας να μεγεθύνεται, με τους καλλιεργητές να έχουν κατορθώσει να εξάγουν το 60% της συνολικής παραγωγής, ακόμη και υπό δύσκολες συνθήκες, ωστόσο "πονοκέφαλο" προκαλεί η αντιμετώπιση των ζιζανίων.

Μάλιστα, το θέμα των ζιζανιοκτόνων θα αποτελέσει και το πρώτο ζήτημα που θα θέσουν οι ορυζοπαραγωγοί της Βόρειας Ελλάδας στον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελο Αποστόλου, με τον οποίο θα έχουν συνάντηση, αύριο το πρωί, στην Αθήνα, σύμφωνα με τον κ. Καμπούρη.

Ένα άλλο από τα ζητήματα που αναμένεται να απασχολήσει τη συνάντηση είναι αυτό του αθέμιτου ανταγωνισμού που δέχεται το κοινοτικό ρύζι από το εισαγόμενο, δεδομένου ότι ο Ευρωπαίος παραγωγός τηρεί κανόνες για ασφαλή παραγωγή, περιβαλλοντική προστασία και αειφορία, κοινωνική ασφάλεια και πρόνοια, σημείωσε ο επικεφαλής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Β' Χαλάστρας.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τα ζιζανιοκτόνα και την απόσυρση πολλών σκευασμάτων που χρησιμοποιούνταν παλαιότερα, καθώς και την ανάπτυξη ανθεκτικότητας ορισμένων σοβαρών ζιζανίων στα λίγα εναπομείναντα, ο κ. Καμπούρης τόνισε ότι οι ορυζοκαλλιεργητές ζητούν κατ' εξαίρεση εγκρίσεις ζιζανιοκτόνων για τη νέα περίοδο.
Συγκεκριμένα, όπως υπογράμμισε ο κ. Καμπούρης, στην αυριανή τους συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι καλλιεργητές θα ζητήσουν, για τη νέα περίοδο, κατ' εξαίρεση έγκριση σε τέσσερα ζιζανιοκτόνα με τις δραστικές ουσίες propanil, quinclorac, pretilachlor (είναι από εκείνα που αποσύρθηκαν) καθώς και στο MCPA (έχει σήμερα έγκριση για τα χειμερινά σιτηρά και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στο ρύζι).


Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Β' Χαλάστρας Αχιλλέας Καμπούρης, η αντιμετώπιση των ζιζανίων στην ορυζοκαλλιέργεια γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη κι έχει άμεσο αντίκτυπο τόσο στο κόστος όσο και στην επιβίωση των ίδιων των καλλιεργητών.


Όπως διευκρίνισε, γεωπόνοι και καλλιεργητές συμφωνούν πως για την αντιμετώπιση της μοσχοκύπερης, η χρήση του συνδυασμού propanil + MCPA είναι μονόδρομος, αφού είναι ο μόνος τρόπος για αποτελεσματική και οικονομική λύση. Μη αποτελεσματική αντιμετώπιση της μοσχοκύπερης στο ρύζι συνεπάγεται τριπλή ζημιά: μείωση απόδοσης, μείωση ποιότητας και αύξηση του κόστους ξήρανσης του προϊόντος, γεγονός που φέρνει σε πολύ μειονεκτική θέση το ελληνικό προϊόν.

Στην Ιταλία, για τους ίδιους λόγους, έχουν ήδη δώσει κατ' εξαίρεση έγκριση στο propanil τα δύο προηγούμενα χρόνια (όπως και στην Ελλάδα), ενώ εκκρεμεί ακόμα η απόφαση για τη νέα περίοδο. "Οι Έλληνες καλλιεργητές ρυζιού ζητούν ό,τι έχουν ήδη ζητήσει και οι Ιταλοί καλλιεργητές και φυσικά δικαιούνται την ίδια απάντηση" υπογράμμισε ο ίδιος, προσθέτοντας πως "για το propanil, το υπουργείο θα πρέπει να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια που υπάρχουν, αφού αυτή τη στιγμή είναι η μόνη λύση, και φυσικά επείγει η εύρεση μιας άλλης εναλλακτικής λύσης για το μέλλον".

Τα άλλα ζιζανιοκτόνα, για τα οποία οι Συνεταιρισμοί Χαλάστρας ζητούν κατ' εξαίρεση έγκριση, είναι απαραίτητα για δύο λόγους: για να μπορέσουν να καταπολεμήσουν τα ζιζάνια (μουχρίτσα) εκεί που έγιναν ήδη ανθεκτικά στα διαθέσιμα ζιζανιοκτόνα, αλλά και για να εμποδίσουν την εμφάνιση ανθεκτικότητας, εκεί που δεν έχουν ακόμα πρόβλημα.

Σε ανοδική πορεία η ορυζοκαλλιέργεια στη χώρα μας
Στο μεταξύ, περισσότερα κατά 15% καταγράφονται φέτος τα στρέμματα που καλλιεργήθηκαν με ρύζι στη χώρα μας και ανέρχονται στα 300.000, έναντι 250.000 το 2014. Υπογραμμίζεται ότι στη ρυζοπαραγωγική περιοχή της Χαλάστρας Θεσσαλονίκης καλλιεργούνται περισσότερα από 180.000 στρέμματα. Η δε συνολική παραγωγή υπολογίζεται πως ίσως και να ξεπεράσει τους 250.000 τόνους, από 200.000 τόνους πέρυσι.

Αναφορικά με τις τιμές, ο κ. Καμπούρης σημείωσε ότι, σήμερα, για το ρύζι τύπου Indica, η τιμή κινείται από 30-32 λεπτά/κιλό και για το ρύζι τύπου Japonica από 38-40 λεπτά/κιλό. Όπως είπε, πρόκειται για τιμές "ικανοποιητικές", αν και, όπως σημείωσε, τον Νοέμβριο, οπότε και έγιναν οι πρώτες οικονομικές πράξεις, "οι περισσότεροι πουλήσαμε σε τιμές 23 λεπτά/κιλό και 28 λεπτά/κιλό αντίστοιχα".

Σημειώνεται, ότι η παραγωγή, ακόμα και φέτος που είναι μειωμένη, φτάνει και περισσεύει για να καλύψει τις εγχώριες ανάγκες, ενώ γίνονται εξαγωγές σε ποσοστό 60% σε Ρουμανία, Πολωνία, Τσεχία, Ουγγαρία και Σλοβακία, φέρνοντας στη χώρα μας "συνάλλαγμα που διαμορφώνεται ίσως και άνω των 36 εκατ. ευρώ" υπογράμμισε ο κ. Καμπούρης.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις