Το κόστος του εμβολίου για τον καταρροϊκό θα το επωμιστούν οι κτηνοτρόφοι

Σε συνάντηση με κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας και της Θεσπρωτίας παραβρέθηκε στην Βερδικούσια Ελασσόνας χτες, 26 Απριλίου ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Δημήτρης Γελαλής. Ο γενικός γραμματέας, αφού άκουσε προσεκτικά τα προβλήματα όλων των κτηνοτρόφων, δεσμεύτηκε να βρεθεί λύση και σύντομα μάλιστα.

Όσον αφορά το θέμα των βοσκοτόπων και την ανησυχία των μετακινουμένων για το ποτέ θα φύγουν τα κοπάδια τους για τις καλοκαιρινές βοσκές ο Γ.Γ. καθησύχασε τους κτηνοτρόφους λέγοντας ότι εντός λίγων ημερών θα παρθεί η απόφαση και τα κοπάδια θα καταφέρουν να φύγουν στη ώρα τους για τα βουνά. Στόχος του Υπουργείου είναι να καλυφθούν όλοι οι κτηνοτρόφοι στους Νομούς τους ώστε να μην ξαναγίνει το περσυνό μπέρδεμα και χαθούν και άλλα χρήματα. Ήδη η κυβέρνηση κατάφερε να αυξήσει τα στρέμματα από 14 σε 17 εκατομμύρια και στοχεύει μέχρι τον Αύγουστο του 2015 να έχουν γίνει 24 εκατομμύρια.

Εάν γίνει αυτό όπως μας είπε θα καλυφθούν όλοι οι κτηνοτρόφοι χωρίς απολύτως κανένα πρόβλημα. Πλέον δεν θα μιλάμε για επιλέξιμα στρέμματα αλλά για βοσκήσιμες εκτάσεις.

Στο θέμα του καταρροϊκού πυρετού ο Γ.Γ. απάντησε στους κτηνοτρόφους ότι το εμβόλιο για τον ορότυπο C4 θα έρθει σύντομα και θα εμβολιαστούν όλα τα κοπάδια.

Δυστυχώς όπως ανάφερε χρήματα δεν υπάρχουν και αυτό το κόστος θα το πληρώσουν οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι. Το σημαντικό είναι να υπογραφτεί πρώτα η συμφωνία με τις εταιρίες ώστε να μην δούμε ξαφνικά να ανεβαίνει το κόστος λόγω ζήτησης. Όπως όλα δείχνουν μέχρι στιγμής το κόστος του εμβόλιο κυμαίνεται από 1 έως 1,2 ευρώ ανά ζώο.

Τέλος ανήγγειλε ότι στόχος του επόμενου προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης θα είναι η παραγωγή και καθετοποίηση της κάθε μονάδας. Σκοπός είναι αύξηση των προϊόντων του πρωτογενούς τομέα για να γίνει η οικονομία μας βιώσιμη.

Πηγή: agrotes.eu

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις