Βιοκαύσιμα: μείωση των ρύπων αλλά όχι και των τροφίμων

 Πάνε δέκα χρόνια που η ΕΕ προωθεί τα βιοκαύσιμα σαν τρόπο μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα όμως σήμερα είναι πια σαφές ότι ορισμένα από τα βιοκαύσιμα αυτά αποτελούν σημαντικό μέρος όχι της λύσης αλλά του ιδίου του προβλήματος της ρύπανσης λόγω των… εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που προκαλούν μαζί με την καταστροφή του τροπικού δάσους. Η ΕΕ επιδιώκει τώρα να περάσει στα νέου τύπου βιοκαύσιμα που προέρχονται από πηγές όπως τα σκουπίδια.

Η ΕΕ έχει δεσμευθεί να καλύψει το 10% των αναγκών της σε καύσιμα κίνησης από τα βιοκαύσιμα μέχρι το 2020 όμως τα προβλήματα που έχουν προκαλέσει μέχρι σήμερα τα προϊόντα αυτά έχουν εντείνει τις φωνές για περιορισμό τους.

Από την πλευρά του ΕΚ, η ολομέλεια ψήφισε στις 28 Απριλίου υπέρ του περιορισμού των καυσίμων που προέρχονται από καλλιέργειες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και ως τρόφιμα όπως το κραμβέλαιο και το φοινικέλαιο.

Η νέα νομοθεσία θα τεθεί σε ισχύ το 2017.

Οι αλλαγές αυτές θα πρέπει να εγκριθούν από τις κυβερνήσεις και,  με δεύτερη ψηφοφορία, πάλι από την ολομέλεια.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις